08:28 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 311
  Pratite nas

  U laboratoriji podvodne robotike na Institutu za pomorske tehnologije u fazi razvoja je robotizovana podmornica koja će vršiti patrolu vodenih granica Rusije, regulišući situaciju u vodama i detekciju stranih objekata.

  Podvodni robot koji će moći da otkrije pokretne objekte i odredi im koordinate, uključujući one koji ne prave buku, trenutno se razvija u ruskoj Primorskoj Pokrajini, javio je Fond za Napredne studije.

  Bespilotna podvodna vozila biće u stanju da patroliraju vodenim granicama Rusije, drže pod kontrolom situaciju u vodama i šalju koordinate detektovanih objekata na obalu.

  Na stvaranju robotizovane podmornice rade naučnici sa Instituta za pomorske tehnologije Ruske akademije nauka.

  Ruski naučnici rade na novom uređaju koji će omogućiti detekciju objekata koji se kreću po udaljenim periferijama zaštićene zone.

  „Glavni zadatak je pružanje mogućnosti da se stvori i razvije nova oprema bazirana na analizi prostorno-vremenske strukture zvučnog polja energije“, objasnio je šef dizajnerskog tima Viktor Litvijenko.

  Za potrebe ovog robota formulisani su i novi psihološko-matematički model i algoritmi koji omogućavaju detektovanje i određivanje koordinata objekata koji se kreću pod vodom.

  „Ovo je značajan naučni rad, čiji će uspeh našu zemlju postaviti na prvo mesto kada je u pitanju polje podvodne robotike“, izjavio je supervizor projekta Jurij Matvijenko.

  Tagovi:
  robot, podmornica, Institut za pomorske tehnologije, Ruska akademija nauka (RAN), Viktor Litvijenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga