02:06 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 810
  Pratite nas

  Ruski bombarder PAK DA dugog dometa je avion pete generacije koji će pokretati potpuno novi motor (trenutno je u razvoju).

  Avion bi trebalo da bude spreman za prvi let za manje od decenije, saopštio je Vladislav Masalov, direktor ruske kompanije „Junajted endžin korporejšen“  (UEC). Očekuje se da će letelica do prvog poletanja biti opremljena u potpunsti operativnim motorom najnovije generacije.

  Nedavno su se pojavili i izveštaji prema kojima ruska kompanija „Junajted instrument manufakturing korporejšn“ (UIMC) razvija jedinstveni komunikacioni sistem za model PAK DA. Sistem bi trebalo da bude u stanju da analizira stanje čitave letelice, da samostalno adaptira vitalne parametre na osnovu podataka dobijenih analizom i da prema potrebi izdaje odgovarajuće operativne komande.

  Nevidljivi bombarder PAK DA razvijaju stručnjaci Biroa za dizajn fabrike „Tupoljev“. Avion će leteti brže od zvuka, a trebalo bi da bude u stanju da izvršava misije u koje se trenutno šalju čak tri različita aviona: „tupoljev“ Tu-160, strateški bombarder Tu-95MS i „tupoljev“ Tu-22M3.

  PAK-DA ruski bombarder 5. generacije
  PAK-DA ruski bombarder 5. generacije

  Pretpostavlja se da je dizajn za PAK DA pri kraju i da je projekat već prešao u narednu fazu razvoja, što znači da je na redu izrada prototipa letelice.

  Bombarderi PAK DA bazirani su na modelu „tupoljev“ Tu-160, a trebalo bi da uđu u redovnu upotrebu tokom 2023. ili 2024. godine.

  Prema nekim izvorima, ovi avioni će verovatno biti opremljeni hipersoničnim oružjem, kao i nekim delovima već postojeće opreme koja se ugrađuje u petu generaciju borbenih aviona PAK FA.

  Tagovi:
  bombarder PAK DA, avion, vojska Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga