21:59 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 111
  Pratite nas

  Na današnji dan pre 40 godina lansiran je prvi zajednički sovjetsko-američki let u kosmos, poznatiji kao „svemirsko rukovanje“.

  Osnovna svrha tog zajedničkog leta bila je simbolizovanje politike detanta, odnosno popuštanja zategnutih odnosa dveju supersila u to vreme, čime je konačno stavljena tačka na svemirsku trku između Amerike i Sovjetskog Saveza, koja je počela još 1957. godine.

  Jula 15. godine 1975. iz Sovjetskog Saveza poletela je raketa Sojuz 19, kojom je upravljao astronaut Aleksej Leonov, dok je iz Amerike poleteo Apolo 18 pod komandom Tomasa Staforda. Taj let je pored simboličkog značaja imao i veliki doprinos u modernizaciji svemirske tehnologije, s obzirom da je tada postignuto prvo spajanje kosmičkih brodova proizvedenih u različitim zemljama i različitim tehnologijama. 

  Zajednički let su predložili Amerikanci još 1970. godine, a konačan dogovor o tome da će se let zaista desiti postignut je 1972. godine
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Zajednički let su predložili Amerikanci još 1970. godine, a konačan dogovor o tome da će se let zaista desiti postignut je 1972. godine

  Ruski kosmonaut Aleksej Leonov, koji je još deset godine ranije bio prvi čovek koji je izašao iz letelice i boravio u otvorenom svemiru, kaže da je ekipa programa Apolo-Sojuz funkcionisala savršeno.

  „Takve odnose između ljudi kao što je to bilo u ekipi Sojuz-Apolo niko nije imao. Tom Staford, koji je bio komandant ekipe Apolo je do tada već imao tri svemirska leta. On je jako savestan čovek, veliki profesionalac. Godinama nakon leta smo se se stalno viđali i družili porodično“, rekao je on.

  Osnovna svrha zajedničkog leta bila je popuštanje zategnutih odnosa dveju supersila u to vreme
  Osnovna svrha zajedničkog leta bila je popuštanje zategnutih odnosa dveju supersila u to vreme

  O tome da je prijateljstvo Amerikanca i Rusa bilo neraskidivo govori i Tom Staford, koji je još davno na savršenom ruskom rekao: „Ja nemam brata i nemam sestru. Ali sada imam brata — to je Aleksej Leonov“.

  Zajednički let su predložili Amerikanci još 1970. godine, a konačan dogovor o tome da će se let zaista desiti postignut je 1972. godine. Cilj zajedničkog leta, kako je bilo navedeno u dokumentima, bio je da se proveri tehnologija spajanja različitih kosmičkih brodova u otvorenom svemiru. Aleksej Leonov je leteo sa kolegom Valerijem Kubasovom. Za njega kaže da je najbolji partner kojeg je jedan kosmonaut mogao da ima.

  Ruski robot - android
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  „Kada su me pozvali da predvodim naš zajednički američko-sovjetski projekat, rekao sam im da imam jedan uslov, a to je da moj inženjer i partner bude Valerij Kubasov. Nešto kasnije su me ponovo pozvali i rekli da su razgovarali sa Kubasovom, te da je on rekao da takođe želi da leti isključivo sa Aleksejem. Prošlo je mnogo godina, nikome još nisu dali tako pozitivne ocene“, rekao je Leonov.

  Sa američke strane u kosmos je poletelo tri astronauta. Pored Staforda na brodu su bili i Vans Brand, ali i Donald Slejton, jedan od sedmorice astronauta iz projekta Merkur — prvog američkog leta u orbitu 1961. godine, neposredno nakon što su Rusi poslali prvog čoveka u kosmos, legendarnog Jurija Gagarina.

  Tagovi:
  kosmos, rukovanje, Aleksej Leonov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga