05:10 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Da su ustanici ispalili raketu iz sistema „buk“ na „boing“, to bi zabeležili ruski radari u Rostovu, rekao je zamenik direktora „Rosavijacije“ Oleg Storčevoj. On je takođe ocenio da je paradoksalno to što je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju zabranila preletanje Krima, a pre godinu dana je ignorisala pretnje na jugoistoku Ukrajine.

  Rusija je spremna da iznese niz primedbi na teze nacrta izveštaja o rušenju „boinga“ nad Donjeckom, izjavio je danas Oleg Storčevoj na konferenciji za novinare. 

  „Komentare u vezi sa aktuelnom istragom i konačnim izveštajem moći ću da dam tek pošto on bude zvanično objavljen. Sada ću napomenuti da imamo mnogo toga da kažemo o ovom dokumentu i da se u mnogo čemu suprotstavljamo pojedinim tezama u njemu. Ali u ovoj etapi, kako sam već rekao, vezan sam međunarodnim normama i pravilima“, rekao je Storčevoj. 

  Storčevoj je takođe izjavio da Rusija nikada nije iznosila svoju verziju rušenja malezijskog „boinga 777“ nego je predlagala da se uzmu u obzir svi raspoloživi podaci. Pored Rusije niko do danas nije objavio podatke o katastrofi malezijskog aviona, uključujući Ukrajinu, izjavio je Storčevoj. 

  Prema njegovim rečima, da su ustanici ispalili raketu iz „buka“ na „boing“ s teritorije koju su kontrolisali, to bi zabeležili ruski radari u Rostovu. Ipak, to se u momentu katastrofe nije dogodilo. 

  Pored toga, Rusija, prema rečima Storčevoja, smatra paradoksalnom situaciju u kojoj je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju zabranila preletanje Krima, dok je pretnje na jugo-istoku Ukrajine ignorisala. 

  „Ukrajinska strana jednostavno nije htela da gubi značajna novčana sredstva zatvaranjem vazdušnog prostora. Žrtve ove alavosti i nepoštovanja normi bezbednosti su 298 ljudi“, izjavio je Storčevoj.

  Slično:

  Holandski stručnjaci ućutkali Si-En-En
  Tagovi:
  boing 777, Rosavijacija, raketni sistem Buk, malezijski avion MH17, Holandija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga