03:57 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  Ukrajinsku krizu mogu da reše samo Ukrajinci i od njih zavisi da li će tu zemlju zadesiti tužna sudbina Jugoslavije, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

  On je ocenio da je ukrajinska kriza iskonstruisana, a da su za to odgovorni bivši i sadašnji lideri Ukrajine — bivši zato što nisu uspostavili red i poredak, a drugi zato što su dozvolili izbijanje građanskog rata.

  Osim toga, dodaje Medvedev, ukrajinsku krizu mogu da reše samo Ukrajinci u Ukrajini, ni Rusija, ni Evropska unija, ni SAD.

  Opstanak Ukrajine, kako je istakao, zavisi od mudrosti, strpljenja, takta i spremnosti da se postigne kompromis u pregovorima između svih donosilaca odluka u Ukrajini — kako vlasti u Kijevu, tako i političkih snaga na jugoistoku zemlje.

  „Samo tada će u Ukrajinu doći mir. Verovatno je to i najvažnije, jer ako ne bude tako, bićemo svedoci jednog vrlo žalosnog procesa. On je već sada žalostan, ali bi mogao da poprimi veoma dramatične razmere“, upozorava Medvedev.

  U tom kontekstu on je pomenuo bivšu Jugoslaviju navodeći da većina mladih Rusa danas teško da zna da je na mapi Evrope nekad postojala takva zemlja.

  „Bio je to težak, bolan i, nažalost, nimalo miroljubiv proces“, rekao je Medvedev u intervjuu slovenačkoj radio-televiziji uoči posete Ljubljani.

  On je dodao da je poštovanje međunarodnih obaveza i opšteprihvaćenih međunarodnih pravila imperativ, ali da taj pristup mora da važi za sve zemlje i sve situacije.

  „Pominjem Jugoslaviju samo zato što se nadam da jednog dana nećemo morati da se setimo da je nekad postojala država po imenu Ukrajina, kao što je danas slučaj sa Jugoslavijom“, naveo je Medvedev između ostalog u intervjuu objavljenom na sajtu ruske Vlade.    

  Slično:

  Ukrajina razmatra zabranu reči „Rusija“
  Mekejn: Ukrajina — najsramnije poglavlje istorije SAD
  Rusija: Islamska država i Ukrajina — opasnost za svet
  Tagovi:
  međunarodna obaveza, mir, kriza, Jugoslavija, poređenje, Dmitrij Medvedev, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga