12:59 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1127
  Pratite nas

  Hrvatski premijer Zoran Milanović tvrdi da Hrvatska ima najviše standarde za zaštitu nacionalnih manjina u Evropi, da je njegova ključna poruka da se Srbi u Hrvatsku vraćaju nakon onog što se dogodilo 1995. i da „ko je želeo da se vrati, vratio se, a ko hoće, još može“.

  „Kad vidim da ih se toliko vraća u Vojvodinu, BiH, neke delove Srbije, na Kosovo… onda će moći da nam dele savete“, rekao je Milanović nakon parade koja je u Zagrebu održana povodom 20. godišnjice od vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je više od 220.000 Srba proterano a više od 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

  Ko je želeo da se vrati, vratio se; a ko hoće, još može, izričit je Milanović, uveravajući da Hrvatska štiti ljudska prava, prava manjina, ljudsku imovinu…

  Uprkos činjenici da je poslednji popis pokazao da u Hrvatskoj danas živi znatno manje Srba nego pre rata, te da i oni koji su se vratili ne mogu da ostvare prava na imovinu, Milanović tvrdi:

  „Hrvatska je po tome ispred drugih zemalja u regionu. Mi nemamo prognane ljude koji se ne mogu vratiti, nemamo izbrisane ljude kao neki. Hrvatska ima najviše standarde za zaštitu nacionalnih manjina, naših građana, verovatno u Evropi. A, ako ne, oda smo u samom vrhu.“

  Vojna parada u Zagrebu
  © AP Photo / Darko Bandic
  Vojna parada u Zagrebu

  Milanović je izjavi za „TV Novu“ utvrdio da je Hrvatska korak po korak uspela u tome da dođe u sam vrh evropskih država, a to je, kako je rekao, jedan od važnih elemenata i za ekonomski razvoj.

  Izrazivši zadovoljstvo održavanjem parade, hrvatski premijer je rekao da Hrvatskoj u ovom trenutku ne treba stranačka politika i da će sutra u Knin otići da podigne bajrak, te da je to ključni događaj.

  „Mi danas slavimo praznik u kojem se ne radujemo tuđoj nevolji, kako to neko želi pripisati Hrvatskoj, to nije istina. Videlo se po atmosferi koja je bila ljudska i pozitivna“, rekao je Milanović.

  Tagovi:
  Hrvati, Oluja, Srbi, Zoran Milanović, Zagreb, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga