17:09 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 500
  Pratite nas

  Nakon krimske tužiteljke Natalije Poklonske, rusku, ali i svetsku javnost zaintrigirala je još jedna lepa plavuša. Marija Zaharova postala je prva žena portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova imenovalo je Mariju Zaharovu za novog direktora Sektora za informisanje i medije. Sa titulom ministra-savetnika, lepa plavuša visoko je rangirana u ruskoj diplomatiji.

  Prepoznatljiva po britkom jeziku i oštrim komentarima, Zaharova je i popularna blogerka. Vrlo je aktivna na društvenim mrežama, a zahvaljujući njoj fejsbuk stranica ruskog Ministarstva spoljnih poslova znatno se razlikuje od društvenih mreža kolega iz inostranstva.

  Nova šefica Sektora za informisanje i medije je za televiziju „Raša tudej“ govorila o tome na koji način će svetu prenositi stavove Moskve. Prema njenom mišljenju, najbolje efekte daje kombinacija tradicionalnih načina plasiranja informacija i novih tehnologija.

  „Trudimo se da plasiramo dve vrste informacija. Sa jedne strane to su saopštenja, brifinzi, pres-konferencije, dakle sve ono što zovemo zvaničnim informacijama Ministarstva spoljnih poslova. Međutim, želimo da ljudima približimo i onu drugu stranu diplomatije, koja je obično iza javne scene i koja je publici jako zanimljiva. To je nešto što je u bliskoj vezi sa, na primer, procesom pregovora, ono što je diplomatija u praksi — mislim da je ljudima to interesantno, ali i vrlo korisno da vide kako se zapravo sve te stvari odvijaju“, kaže Zaharova za RT.

  Zaharova je rođena u porodici diplomata, a detinjstvo je provela u Kini.

  Diplomirala je međunarodno novinarstvo na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, govori engleski i kineski, a ima diplomu i iz istorije.

  U Ministarstvu spoljnih poslova RF radi od 1998. godine. Karijeru je započela na mestu urednika, a 2005. godine došla je na čelo pres-službe stalne misije Ruske Federacije u UN u Njujorku.

  Na mestu portparola jednog od najznačajnijih ruskih ministarstva Zaharova je zamenila Aleksandra Lukaševiča, koji je početkom meseca imenovan za ambasadora Rusije u OEBS-u.

  Tagovi:
  portparol, diplomatija, društvene mreže, Ministarstvo spoljnih poslova, Natalija Poklonska, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga