12:40 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 317
  Pratite nas

  Replika najmoćnije aktivirane nuklearne bombe u istoriji, u prirodnoj veličini, poznatija kao Car bomba, biće predstavljena na izložbi u centru Moskve.

  Maketa je u subotu uveče dopremljena u rusku prestonicu iz 400 kilometara udaljenog Sarova u Federalni nuklearni centar Rusije.

  Izložba povodom 70. godišnjice ruskog atomskog razvoja biće održana od 1. do 29. septembra u Manježu, nedaleko od Kremlja i Crvenog trga.

  Car bomba je najveća nuklearna bomba u istoriji koja je eksplodirala.

  Snaga eksplozije premašila je kombinovanu snagu svih eksploziva koje su koristile sve zemlje tokom Drugog svetskog rata. Njen eksploziv oslobodio je energiju koja je 3.800 puta veća od one bačene na Nagasaki.

  Posebno modifikovan VT-95, strateški bombarder obavijen u zaštitne bele boje, 30. oktobra 1961. godine bacio je masivnu bombu na mesto testiranja na arhipelag Novu Zemlju u Arktičkom okeanu.

  Eksplozivna naprava teška 26 tona bačena je padobranom sa visine od 10.500 metara, tako da je pilot sa letećom laboratorijom, koja je prikupljala podatke, imao 188 sekundi da napusti to područje.

  Bomba je eksplodirala na visini od 4.200 metara. Očekivalo se da će nezapamćena eksplozija imati 51,5, međutim, njena snaga je bila između 57 i 58,6 megatona.

  Vatrena lopta imala je poluprečnik od 4,6 i bila vidljiva sa udaljenosti od hiljadu kilometara, uprkos gustim oblacima. Pečurka koju je podigla eksplozija bila je visoka 67 kilometara.

  Zbog jonizacije atmosfere, oko 40 minuta nakon eksplozije, distorzije radio-signala zabeležene su stotinama kilometara od epicentra.

  Talas od eksplozije okružio je planetu tri puta. Na ostrvu Dikson, 800 km dalje, tresli su se prozori. 

  Tagovi:
  replika, bomba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga