22:44 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 461
  Pratite nas

  Knezu Dmitriju Romanoviču Romanovu je 89 godina. Smatraju ga starešinom ili glavom „nikolajevske“ grane Ruskog imperatorskog doma. Knez Dmitrij je praunuk cara Nikolaja I. Živi u Danskoj, ali poslednjih decenija često dolazi u Rusiju.

  Unutršnjost Hrama Svetog Save i pripreme za izložbu fotografija o Romanovima
  © Sputnik / Radoje Pantović

  Ovoga puta knez je zajedno sa suprugom Teodorom Aleksejevnom (rođenom groficom Dorit Reventlov) boravio na Krimu, što je bio njihov davni san. Svoje utiske sa Krima knez je podelio sa radio Sputnjikom.

  „Za mene je najvažnije bilo da se setim svog oca. On je napustio Krim i Rusiju 1919. godine — oni su bili na Jalti. Biti ovde posle toliko godina i tolikih promena, boraviti u kući svoga dede i oca bilo je, naravno, veoma važno za mene… Oduvek sam to hteo da vidim svojim očima — počev od Dilbera i Livadije, završavajući sa Feodosijom i Sevastopoljem. Sve to veoma mnogo znači meni i mojoj supruzi Teodori Aleksejevnoj koja je o svemu tome čitala u memoarima moga oca“, rekao je knez Dmitrij Romanovič.

  On je naveo ogroman značaj Krima za rusku istoriju. Knezu Dmitriju Romanoviču posebno je bilo prijatno da vidi da je današnja ruska omladina živo zainteresovana za znamenita mesta slavne istorije Krima i Rusije.

  „Najvažnije je da mladi danas pamte i znaju šta je bilo i kako je bilo. Sada ima velikih problema između Evrope i Rusije. Ne bavim se politikom, ali ne mogu da kažem drugačije: stidim se zbog Evrope. Kako je to moguće? Rusija je uvek pomagala celoj Evropi. I ne samo u poslednjem ratu, nego svaki put. Francuzi, uostalom, to nikada nisu zaboravljali. Sada Francuzi imaju velike probleme sa svojim predsednikom, ali to nije ništa, uskoro će doći novi. A Francuzi su kao nacija uvek pamtili, na primer, kako su ih spasili Rusi u Prvom svetskom ratu kada su se Nemci nalazili na 40 kilometara od Pariza“, rekao je knez Dmitrij Romanovič.


  Tagovi:
  carska porodica, knez Dmitrij Romanov, Fransoa Oland, Francuska, Krim, Danska, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga