12:51 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1140
  Pratite nas

  Parlamentarna skupština OEBS-a čini sve što može da se ne ograničava učešće delegacija pojedinih zemalja u njenom radu, rekao je novinarima šef tog tela Ilka Kanerva nakon susreta sa šefom ruske delegacije, predsednikom Državne dume Sergejom Nariškinom u okviru jesenje sesije u Ulan Batoru.

  Prethodna sednica Parlamentarne skupštine OEBS-a održana je u Finskoj bez učešća Rusije. Tada je Helsinki odbio da dozvoli ulazak u zemlju ruskim parlamentarcima koji su pod sankcijama, a među njima i Nariškinu. Kao odgovor na ovu odluku delegacija u punom sastavu odlučila je da ne prisustvuje zasedanju. Predsednik Državne dume je izjavio da Rusija ne odustaje od učešća u radu organizacije i da će nastaviti da zastupa svoje stanovište u okviru sesije Parlamentarne skupštine u Ulan Batoru. 

  „Ja sam precizno dao do znanja da Parlamentarna skupština OEBS-a čini sve što može da bi stvorila uslove koji bi omogućili da se zaobiđu bilo kakve sankcije ili ograničenja u vezi sa učešćem ovih ili onih delegacija u njenom radu“, rekao je Kanerva. 

  Ivica Dačić
  © Sputnik / Đorđe Krstić

  Posle susreta, šef ruske delegacije je novinarima govorio o neformalnom razgovoru sa Ilkom Kanervom koji predstavlja Finsku u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

  „Na početku sastanka sam se našalio da se Mongolija pokazala kao mnogo gostoljubivija prema meni i mojim kolegama od Helsinkija i Finske. Gospodin Kanerva se nasmejao i dobro je primio moju šalu“, rekao je Nariškin. 

  Na to je Kanerva odgovorio da su „kroz istoriju Finska i Rusija uvek bile dobri prijatelji“.

  „Jasno je da ćemo i ubuduće održavati dobre odnose sa Rusijom. Gospodin Nariškin dobro poznaje kulturu Finske, našu istoriju, a mi sa njim veoma blisko sarađujemo“, dodao je predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a. 

  Tagovi:
  zasedanje, sednica, sankcije, Parlamentarna skupština OEBS, Sergej Nariškin, Helsinki, Ulan Bator, Mongolija, Finska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga