11:25 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  62101
  Pratite nas

  Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počeli su da sprovode vazdušnu operaciju nanošenja preciznih udara po pozicijama Islamske države u Siriji, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-major Igor Konašenkov.

  „U skladu s odlukom vrhovnog glavnokomandujućeg Oružanim snagama Ruske Federacije Vladimira Putina, avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga danas su pristupili sprovođenju vazdušne operacije uz nanošenje preciznih udara kopnenim ciljevima terorista organizacije Islamska država na teritoriji Sirijske Arapske Republike“, rekao je on novinarima.  

  Konašenkov je takođe saopštio da je ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, informisao svoje kolege iz Organizacije za kolektivnu bezbednost o tome da tokom vazdušne operacije u Siriji avioni ruskih Vojno-kosmičkih snaga nanose udare po vojnoj tehnici, komunikacionim kanalima, saobraćajnim sredstvima, skladištima oružja, municije i maziva koja pripadaju teroristima Islamske države.

  Najnovije vesti
  • 21:45

   Venecuela podržala odluku Rusije da izvede vazdušne napade u Siriji.

   Venecuela je podržala ruske vazdušne napade u Siriji, izjavio je stalni predstavnik države u UN Rafael Ramirez.

   „Mi to podržavamo, jer smatramo da Ruska Federacija i sirijska vlada koordiniraju borbu protiv užasnig fenomena terorizma“, rekao je on.

  • 21:28

   Završen sastanak Lavrova i Kerija u Njujorku

   Šefova diplomatija Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, razgovarali su u sedištu UN u Njujorku.

   Sastanak je trajao više od sat vremena. On je postao prvi nakon zvaničnog saopštenja Moskve o vazdušnim napadima po položajima militanata Islamske države u Siriji. Keri nije hteo da komentariše rezultate razgovora.

  • 21:20

   Peskov: Irak se nije obraćao Rusiji za vojnu pomoć

   Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da se Irak nije obraćao Rusiji za vojnu pomoć.

   „Irak se nije obraćao za pomoć“, rekao je on.

  • 21:14
   Lovci-bombarderi Su-24

   U operaciji u Siriji učestvuju ruski profesionalni piloti

   Angažovanje Vojno-vazdušnih snaga Ruske Federacije u operaciji protiv terorista u Siriji ne predviđa učešće redovne ruske vojske jer letački sastav čine oficiri, izjavio je visoki vojni izvor.
   Dalje
  • 21:04

   Šef Pentagona smatra mogućim novi razgovor sa Šojguom o Siriji

   Ministar odbrane SAD Ešton Karter izjavio je da ne isključuje mogućnost novog telefonskog razgovora sa kolegom iz Rusije Sergejom Šojguom o situaciji u Siriji.

  • 20:59

   Pentagon ne može da potvrdi pogibiju civila tokom vazdušnih napada Rusije u Siriji

   Šef Pentagona Ešton Karter ne potvrđuje unformacije o tome da su ruski vazdušni napadi u Siriji, navodno, mogli dovesti do pogibije civila.

   „Pitate da li su u ruskim vazdušnim udarima mogli poginuti civili - ne mogu to da potvrdim“, rekao je Karter odgovarajući na pitanje novinara.

  • 20:24

   Premijer Belgije: Sirijska kriza se može rešiti i vojnim putem

   Belgija poziva da se istovremeno vode borbe sa teroristima Islamske države i da se obezbedi politička tranzicija u Siriji. Kriza se može rešiti i vojnim putem, izjavio je belgijski premijer Šarl Mišel, govoreći u Generalnij skupštini UN.

   „Treba raditi na tome da se reši konflikt u Libiji, Iraku i Siriji. U Siriji se ne radi o izboru između fanatičnog varvarstva Islamske države i tiranije i klanja Bašara Asada. Mi treba da radimo paralelno: istovremeno da iskorenimo ID i da stvorimo političke uslove za slobodne i verodostojne izbore“, rekao Mišel.

    

  • 20:15

   Potpredsednik Rusije Dmitrij Rogozin „poželeo je našim momcima sreću i pobedu“.

  • 19:54

   Lavrov: Ne slušajte Pentagon o našim akcijama u Siriji

   Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da ne treba ocenjivati tok operacija Rusije u Siriji po informacijama koje daje Pentagon.

   „Sve je već reklo Ministarstvo odbrane Rusije. Ne slušajte saopštenja Pentagona o našim vazdušnim napadima“, rekao je Lavrov.

  • 19:50

   Ministarstvo inostranih poslova i Minsitarstvo odbrane Rusije otvoreni su za pružanje informacija o operaciji u Siriji.

   „Otvoreni smo, kako na liniji MIP da razgovaramo o našim političkim akcijama i političkim namerama, tako i na liniji Ministarstva odbrane da neposredno informišemo o vojnoj operaciji na molbu Sirije u borbi sa ID“, izjavila je zvanična predstavnica MIP Marija Zaharova.

  • 19:42

   Peskov nije naveo do kada će trajati vojna operacija protiv ID u Siriji

   Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nije mogao da kaže koliko vremena će trajati ofanziva Oružanih snaga Sirije, a time i vojna pomoć Rusije.

   „Vremensko ograničavanje za period ofanzive sirijskih oružanih snaga“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje za koji period je predviđena ruska podrška Siriji.

  • 19:32

   Ministar odbrane SAD Ešton Karter: Operacija u Siriji ništa ne menja u pristupu SAD prema sankcijama protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini.

  • 19:25

   Češka: Operacije vojno-kosmičkih snaga Rusije protiv Islamske države u Siriji će pomoći da se stabilizuje situacija u toj zemlji.

   „Svaki razuman čovek bi pozdravio sve što bi dovelo do razrešenja situacije tamo“, rekao je novinarima ministar odbrane Češke Martin Stropnicki.

   „Čak i određeno slabljenje sukoba u Siriji može uticati na smanjenje broja izbeglica“, naveo je on.

  • 19:21

   Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov smatra pozitivnim reakciju EU na odluku Rusije na izvodi vazdušne napade na objekte terorista u Siriji.

   Marin Le Pen

   Marin le Pen: Asadu nema alternative

   Aktuelni predsednik Sirije Bašar Asad nema alternativu, izjavila je predsednica francuske partije „Nacionalni front“ Marin le Pen u programu radio-stanice RFI.
   Dalje
  • 19:19

   Peskov: formulacija da je Rusija nešto tražila od Amerike je neumesna

   Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nazvao je neumesnim formulaciju da je Rusija nešto tražila od SAD, uključujući i da prekine nalete nad Sirijom.

   „Formulacija ‘Tražila je od SAD ovo i ovo’ je apsolutno neumasna. Naravno, ovde je reč ne o zahtevima, već da SAD i druge zemlje koje imaju veze sa koalicionom borbom sa ID vrše razmenu podataka“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje, da li je Rusija zaista tražila od SAD da očisti nebo iznad Sirijom i da li je pokretano to pitanje na sastanku lidera dve države.

   العاصمة العراقية بغداد

   Ruska vojna akcija je legitimna

   Svet se suočava sa ozbiljnom opasnošću za našu civilizaciju, a to je širenje međunarodnog terorizma na druga područja. Rusko vojno angažovanje u Siriji direktna je posledica toga što je američko bombardovanje položaja Islamske države bila maska za bombardovanje položaja sirijske armije.
   Dalje
  • 18:56

   Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov: Naoružanje ruskih aviona nije korišćeno po objektima civilne infrastrukture i blizu njih.

  • 18:43

   Damask optužio koaliciju na čelu sa SAD za kršenje suvereniteta Sirije

   Akcije koalicije na čelu sa SAD krše međunarodno pravo i suverenitet Sirije, izjavio je šef sirijske diplomatije Valid Mualem.

   „Oni koji zaista žele da se bore sa terorizmom u Siriji, treba da koordinišu akcije sa Damaskom“, prenosi ministar inostranih poslova Sirije.

   „Oni koji zaista žele da pobede u Siriji treba da sarađuju i koordiniraju rad sa vladom Damaska. Vojska države se bori sa teroristima, ispunjavajući svoje obaveze“, rekao je Mualem na sednici SB UN.

  • 18:38

   Svi ciljevi su u potpunosti uništeni.

  • 18:36

   Ruska avijacija je savremenim naoružanjem bombardovala 8 objekata Islamske države: skladišta oružja, municiju, vojnu opremu terorista.

  • 18:33
  • 18:30

   Ministarstvo odbrane: Ruski avioni u Siriji su izveli oko 20 preleta. Komandni centri militanata Islamske države u planinama potpunosu uništeni.

  • 18:11

   Premijer Turske Ahmed Davutoglu izjavio je da je potrebno isključiti predsednika Sirije Bašara Asada iz političkog procesa.

  • 18:09

   Pentagon već stupio u kontakt sa Rusijom, kako bi izbegao mogući konflikt u Siriji

   Predstavnici Ministarstva odbrane SAD već su stupili u kontakt sa kolegama iz Rusiji, kako bi izbegli moguće konflikte u Siriji, saopštio je na redovnom brifingu pres-sekretar Bele kuće Džošua Ernest.

  • 18:06

   Hamond traži od Rusije potvrde da napadi nisu usmereni protiv opozicije Asada

   Velika Britanija očekuje da dobije od Rusije potvrdu da Ratno vazduhoplovstvo Rusije nanele udare u Siriji po pozicijama Islamske države, a ne po „umerenoj opoziciji režima" predsednikA Bašara Asada, saopštio je na sednici Saveta bezbednosti UN šef diplomatije kraljevstva Filip Hamond.

  • 18:01
  • 17:58

   Predsednik Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov: „Uvek sam se zalagao za aktivnu podršku Siriji. Da smo prepustili Siriju, ID bi zauzela ogromne teritorije. To bi moglo da ugrozi države koje graniče sa Rusijom na jugu. Proširenje granica ID će doneti milione izbeglica, a ne stotine hiljada kao ranije.  Sa druge strane, Sirija je naš strateški saveznik. Na čelu države je predsednik jakog karaktera. Asad ima moćnu vojsku koja se već četire godine bori protiv terorista i američkih provokacija. Zato smatramo da je odluka Saveta federacije ispravna. Treba pojačati sve vrste vojne podrške, uključujući izviđačke kapacitete. Mislim da već imamo jaku koaliciju, koji čine Rusija, Sirija, Iran i Irak. U Bagdadu je otvoren informativni centar. I naravno treba  voditi pregovore i proširiti koaliciju“.    

  • 17:54

   Keri: ID se ne može poraziti, dok je Asad na vlasti

   Terorističčka organizacija Islamska država se ne može poraziti, dok je predsednik Sirije Bašar Asad, rekao je državni sekretar Džon Keri, pozvavši Rusiju da podrži tranzicioni proces u Siriji.

   „Asad ne može da ujedini Siriju i da je vodi. On nikad više neće biti legitimni lider“, rekao je Keri.

   Po njegovom mišljenju, kriza u Siriji je nemoguće rešiti stvaranjem alijanse sa Asadom.

   Državni sekretar SAD je pozvao Rusiju da podrži tranzicioni proces u Siriji.

   „Više se ne može čekati", izjavio je on.

  • 17:31
   Vladimir Putin

   Putin: Rusija ne namerava da bezglavo uleti u sirijski konflikt

   Rusija je zainteresovana za udruživanje svih zainteresovanih zemalja u borbi protiv terorizma, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i predložio im da se priključe radu informativnog centra u Bagdadu.
   Dalje
  • 17:28

   Kerri: SAD spremne da podrže iskrene akcije Rusije u borbi sa ID

   Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da Vašington podržava iskrene pokušaje za borbu sa ID. Ako akcije Ruske Federacije budu usmerene u tom pravcu, Bela kuća je spremna da to pozdravi.

  • 17:27
   Suhoj – legenda ruske avijacije

   Suhoj – legenda ruske avijacije

   Pre 130 godina, dana 10. jula, rođen je Pavel Osipovič Suhoj, čuveni sovjetski konstruktor aviona, projektant prvog sovjetskog supersoničnog aviona i osnivač kompanije „Suhoj“. Avioni koje je njegova kompanija proizvela zauzimaju značajno mesto ne samo u ruskoj, već i u svetskoj istoriji aeronautike i vazduhoplovstva.
   Dalje
  • 17:19

   Zaharova: Iznenađuje obim i brzina dezinformacija koja izlaze na društvenim mrežama o ruskoj operaciji u Siriji

   „Nisu bile ni počele operacije, kada su već na društvenim mrežama objavljene fotografije o navodnim žrtvama. Šta to govori: mi odlično znamo kako se snimaju i rade ovakve slike. Iznenađuje brzima sa kojom je sve to bilo pripremljeno“, izjavila je pres-sekretar MIP Rusije Marija Zaharova.

   „Sve to je informacioni napad, rat, o kojem smo toliko puta govorili“, dodala je Zaharova.

  • 17:10

   Zamenik pres-službe alijanse karmen Rodrigo: NATO dobio zvanično obaveštenje od Rusije o pružanju vojne pomoći Damasku

  • 17:03

   Puškov o vazdušnim napadima u Siriji

   Puškov: U Bagdadu su dugo čekali kada će koalicija na čelu sa SAD odbiti ID. Nisu dočekali. Sada podržavaju akcije Rusije. Pojavila se nada.

  • 16:57
  • 16:56

   Lavrov: Zaustavljati treba, ne izbeglice, već teroriste na Bliskom istokom

  • 16:54
   Jens Stoltenberg na NATO samitu u Antaliji

   Stoltenberg: Vojne akcije u Siriji nisu u sukobu s koalicijom

   Vojna dejstva u Siriji ne moraju da budu u konfliktu s naporima koalicije koju predvode SAD, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, čije je reči novinarima preneo predstavnik Alijanse.
   Dalje
  • 16:54

   MIP Irana: Odluka Rusije da pošanje vojnu avijaciju u Siriji – važan korak u borbi sa ID

   Šef diplomatije Irana Džavad Zarif izjavio je da odluka Rusije da upotrebi svoju vojnu avijaciju u Siriji predstavlja važan i pozitivan korak u borbi sa ID.

  • 16:50

   Rusija, koja izvodi vojnu operaciju u Siriji protiv međunarodne terorističke organizacije Islamska država, štiti ne samo sebe, već i međunarodnu zajednicu, rekao je šef Čečenske republike Ramzan Kadirov.

  • 16:41
  • 16:40

   Patrijarh Kiril: Nadam se da će učešće Rusije u rešavanju sirijskog konflikta doneti dugo očekivan mir u regionu.

  • 16:37
   Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

   Peskov: Rusija jedina legitimno u Siriji

   Peskov: Rusija će biti jedina zemlja koja realizuje operaciju u Siriji na legitimnoj osnovi, na osnovu molbe sirijskih vlasti.
   Dalje
  • 16:36

   MIP Francuske: Podržavamo vazdušne napade ruske avijacije u Siriji, ako oni budu usmereni protiv terorista Islamske države.

  • 16:32
  • 16:30
   Ramzan Kadirov

   Čečeni spremni da se bore u prvim redovima u Siriji

   Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov prokomentarisao je odluku Saveta Federacije da dozvoli korišćenje ruske vojne avijacije za borbu sa teroristima u Siriji.
   Dalje
  • 16:30

   MIP Kine: Kontraproduktivno je nametanje spolja tuđih modela rešavanja krize na Bliskom istoku, bez uzimanja u obzir specifičnosti regiona.

  • 16:27
   Hram Hrista Spasitelja

   Ruska pravoslavna crkva: Sveta bitka Rusije u Siriji

   Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas podršku odluci Moskve da izvede vazdušne udare na položaje ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, nazivajući to „svetom bitkom“.
   Dalje
  • 16:26

   MIP Poljske: Odluka o upotrebi Ratnog vatduhoplovstva Rusije u Siriji daje šansu za izlazak regiona iz krize.

  • 16:25
   Dragomir Anđelković

   Rusija želi red, stabilnost i poštovanje međunarodnog prava

   Sirija ima veliki geostrateški i moralni značaj, jer se na njenom primeru bije bitka između onih koji žele da po sopstvenom nahođenju širom sveta prave haos, a njih oličava Amerika, i država koje žele red, stabilnost i poštovanje međunarodnog prava, a to je Rusija, kaže analitičar Dragomir Anđelković.
   Dalje
  • 16:24

   Lavrov: Rusija upoznala SAD o operaciji u Siriji i spremna je na uspostavljanje kontakata sa koalicijom.

  • 16:23

   MIP Sirije: Damask u potpunosti veruje Rusiji i njenom predsedniku.

  • 16:22
   Sergej Lavrov

   Rusija poziva na uvođenje sankcija saradnicima ID

   Rusija poziva na stvaranje sankcionog spiska fizičkih i pravnih lica, koja trguju sa radikalnom grupacijom Islamska država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
   Dalje
  • 16:20
  • 16:20

   Lavrov: Ruski vazdušni napadi izvedeni uz odobrenjem sirijskih vlasti

   Napadi ruskih vazdušnih snaga u određenim rejonima Sirije izvedeni su uz odobrenjem sirijskih vlasti, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

   „Imajući u vidu brzi porast pretnji od strane ID, već sada je potrebno uspostaviti praktičnu koordinaciju svih snaga koje se bore sa terorizmom. Danas, kao odgovor na obraćanje sirijskog rukovodstva, predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je i dobio odobrenje Saveta federacije za upotrebu Oružanih snaga Rusije u Siriji. Radi se isključivo o operaciji ruskih vazdušnih snaga za nanošenje udara po pozicijama ID u Siriji", rekao je Lavrov.

    

  • 16:19

   Ruski vazdušni napadi doveli do teških gubitaka u redovima militanata

   Sirijske Vojno-vazdušne snage nanele su vazdušne udare po pozicijama Islamske države u Siriji zajedno sa ruskim vojnim avionima, saopštila je agencija Sana, pozivajući se na vojni izvor.

   „U skladu sa sporazumom između Rusije i Sirije za borbu protiv međunarodnog terorizma, ruski avioni, zajedno sa sirijskim Oružanim snagama, naneli su danas nekoliko avionskih napada po pozicijama terorista ID", saopštila je agencija.Izvor je nabrojao sedam rejona u kojima su naneseni avionski udari.

   „Oni su doveli do ranjavanja i teških gubitaka u redovima militanata", naveo je izvor.

  Uživo
  Iz minuta u minut: Ruski avioni uništili centre militanata u Siriji (video)
  +

  Slično:

  Lavrov i Keri razgovarali o ruskoj operaciji u Siriji
  Pomaci u američkom shvatanju sirijskog problema
  Rusija tražila od Amerike da ukloni avione iz Sirije
  Tagovi:
  borba protiv terorizma, vazdušni udari, Ministarstvo odbrane RF, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga