14:42 21 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1611
  Pratite nas

  Predstavnik rukovodstva Sanktpeterburškog tehnološkog centra, koji proizvodi bespilotne letelice „orlan“, demantovao je informaciju da je u Turskoj oboren dron te kompanije.

  „Fotografije navodno oborene bespilotne letelice, objavljene na socijalnim mrežama, koje se pozivaju na Generalštab Turske, liče na veoma loše izvedenu informacionu provokaciju… Na objavljenim fotografijama nije ’orlan‘. Bespilotne letelice sa takvom jedrilicom ne proizvode se u Rusiji“, izjavio je predstavnik kompanije. 

  On je naveo da se povodom informacije o obaranju bespilotne letelice u Turskoj na internetu objavljuju kojekakve fotografije i saopštenja.

  „Ovu bespilotnu letelicu na fotografiji nije oborio avion, kako je opet navodno izjavio ’izvor‘ u turskom Generalštabu, jer bi usled eksplozije ona u najboljem slučaju podsećala na cediljku. A ako se uzme u obzir municija iz avionskog topa — dron bi se pretvorio u prah. O raketi ’vazduh–vazduh‘ da i ne govorimo, to je smešno“, rekao je predstavnik Centra.

  On se takođe zapitao koga i na koji način su navodno tri puta upozoravali piloti turskih lovaca pre nego što su oborili bespilotnu letelicu. 

  „Takav mikrouređaj praktično je nemoguće primetiti sa mlaznog aviona. Naš Generalštab je zvanično demantovao sve glasine o mogućem gubitku u Siriji kako aviona, tako i bespilotnih letelica. To je učinio zamenik načelnika Generalštaba Rusije, dakle zvaničnik na najvišem nivou“, zaključio je predstavnik kompanije. 


  Tagovi:
  dezinformacije, demanti, bespilotna letelica, dron, Internet, Generalštab Vojske Rusije, Rusija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga