00:57 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1121
  Pratite nas

  Islamska država planira da raširi svoju aktivnost na Evropu, Rusiju, centralnu i južnu Aziju, a za prodor u zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND) i na sever Kine mogu biti iskorišćena uporišta u Avganistanu, izjavio je zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov.

  On je rekao da je u poslednje vreme u Avganistanu znatno porasla aktivnost terorističkih grupa u okviru ID, kao i da se može očekivati ekspanzija u centralnoazijske zemlje ZND, ali i u pravcu regiona Sinkjang, koji se nalazi na severozapadu Kine.

  Talibani u Kunduzu
  © AP Photo / Hekmat Aimaq

  Govoreći o vojnoj operaciji u Siriji, Antonov je podvukao da su meta vazdušnih napada isključivo objekti infrastrukture ID.

  „Ni po kakvim drugim civilnim ili vojnim objektima, kako to navode pojedini zapadni mediji, ne vrše se napadi“, naglasio je Antonov i dodao da se svi rezultati bombardovanja objavljuju u realnom vremenu.

  Govoreći o Azijsko-tihookeanskom regionu, Antonov je upozorio da pojedine zemlje pokušavaju da promene odnos snaga.

  „Ozbiljnu zabrinutost izazivaju pokušaji pojedinih zemalja da izmene vojno-političku ravnotežu u Azijsko-tihookeanskom regionu. To se ogleda u konstantnom dopremanju u region novog naoružanja i postepeno uveličavanje vojne aktivnosti u okviru postojećih blokova“, istakao je zamenik ministra odbrane.

  Tagovi:
  ekspanzija, borba protiv terorizma, islamska država, Anatolij Antonov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga