12:42 19 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 231
  Pratite nas

  Operacija Vazdušno-kosmičkih snaga koju Rusija sprovodi u Siriji nije da bi se zaštitio njen predsednik Bašar el Asad, već je direktno usmerena protiv terorista, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

  Medvedev je u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ odbacio optužbe Rusije da ona u Siriji štiti predsednika Asada.

  „To apsolutno nije tačno. O tome ko će da rukovodi Sirijom treba da odlučuje sirijski narod, koji je multinacionalan i multireligiozan, što dodatno komplikuje situaciju. Međutim, to je ipak izbor naroda. Trenutno je situacija da je legitimni predsednik Sirije Bašar el Asad“, rekao je Medvedev.

  Medvedev se osvrnuo na njegov boravak u Siriji još u vreme pre građanskog rata.

  „To je bila normalna i savremena država. Veoma mirna država gde nisu uništavani spomenici, gde je ekonomija bila stabilna. A sada nikom nije jasno šta se tamo sve dešava“, dodao je Medvedev.

  Ruski premijer se osvrnuo i na nedavne Putinove reči, rekavši da Rusija realizuje svoje interese u Siriji, a to je borba protiv terorizma koji sve više preti da stigne do Rusije. „Ako ih ne uništimo tamo, oni će doći u Rusiju“, rekao je on.

  Medvedev je govorio i o nedavnoj ponudi Rusije da on lično otputuje zajedno sa vojnom delegacijom u SAD kako bi se razgovarali o koordinaciji borbe protiv terorista, što je Amerika odbila. On smatra da takva odluka nema veze sa predsednikom Amerike lično, već je u pitanju državni interes.

  „Smatram da ljudski odnosi nemaju veze sa ovom odlukom SAD, jer iznad svega stoje državni interesi“, rekao je on.

  Ipak, Medvedev smatra da je odgovor SAD na rusku ponudu u najmanju ruku čudan.

  „Nastao je veoma ozbiljan konflikt (u Siriji) i na njega moramo da reagujemo. Reakcija američke administracije je po tom pitanju veoma čudna. To što svi trenutno zameraju Americi jeste da njena administracija dopušta sebi da bude slaba, neodlučna i nekompetentna. To je njihova stvar, ali sudeći po izjavama američkih činovnika, sve to liči na istinu“, zaključio je ruski premijer.

  Tagovi:
  borba protiv terorizma, vojna saradnja, Dmitrij Medvedev, Sirija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga