14:44 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1221
  Pratite nas

  O sudbini predsednika Sirije Bašara el Asada treba da odlučuje sirijski narod u hodu političkog procesa koji bi trebalo da obezbede učesnici nedavnog sastanka u Beču, izjavio je izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.

  „Čini mi se da su na sastanku u Beču sve strane bile saglasne da je politički proces ono što je neophodno započeti u Siriji, a o pitanju vlasti da odlučuje sam narod“, rekao je De Mistura.

  Istovremeno, naglasio je on, neophodno je da se sirijska vlast što pre sretne sa sirijskom opozicijom, kao i da su Ujedinjene nacije spremne da taj sastanak organizuju u Ženevi.

  Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
  © Sputnik / Valeriй Melьnikov

  „Prvenstveno, neophodno je dogovoriti se sa celokupnom opozicijom, a zatim započeti politički proces. A kada? Pa što brže“, rekao je De Mistura.

  Istovremeno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će u narednih nekoliko dana biti sastavljen spisak opozicionih grupa u Siriji koje bi mogle da sednu za sto i razgovaraju o pitanju pronalaska političkog rešenja u Siriji.

  „Pitanje koje je bilo postavljeno kao domaći zadatak svim učesnicama sastanka jeste opredeliti koga treba smatrati ’umerenom opozicijom‘ i koju opozicionu grupu u Siriji treba uključiti u politički dijalog o kojem je govorio De Mistura“, rekao je Lavrov.

  Lavrov je takođe naglasio da je za pregovarački sto neophodno smestiti sve grupe sirijske opozicije, s obzirom da je na pregovorima u Beču u četvrtak dogovoreno da je imperativ sačuvati jedinstvo Sirije sa jedne strane, i uništiti Islamsku državu – sa druge.

  Rusija, dodao je Lavrov, aktivno podržava napore Stafana de Misture i računa da će i drugi učesnici sastanka u Beču učiniti isto kako bi se napori isplatili.

  „Mi želimo gospodinu De Misturi puno uspeha u njegovom poslu. Računamo na to da će i drugi učesnici bečkog dijaloga učiniti sve kako bi se rad gospodina De Misture i njegove ekipe završio uspešno“, zaključio je Lavrov.

  Tagovi:
  politički proces, pregovori o Siriji, sirijska kriza, Stafan de Mistura, Sergej Lavrov, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga