15:59 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 441
  Pratite nas

  Odnosi Rusije sa mnogim zapadnim zemljama daleko su od idealnih, ali scenario hladnog rata u 21. veku je nemoguć, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

  Zastava Velike Britanije na ambasadi u Moskvi
  © AP Photo / Alexander Zemlianichenko

  „Međunarodna situacija je komplikovana, to je istina. Sa druge strane, kad je pa ona bila jednostavna? Ako govorimo o odnosu Rusije sa čitavim nizom zapadnih zemalja – oni su daleko od idealnih, neki čak spominju i hladni rat“, rekao je Medvedev u intervjuu za „Rosijskaju gazetu“.

  Međutim, ukazao je ruski premijer, ne radi se o nekakvoj floskuli, već o tome da svaki lider, bilo da je reč o predsedniku ili premijeru, dobro zna kakvu odgovornost nosi donošenje jedne ili druge odluke.

  „Smatram da u 21. veku scenario hladnog rata nije moguć“, istakao je on.

  Nikola Sarkozi
  © Sputnik / Ekaterina Chesnokova

  Medvedev se prisetio i prethodna dva svetska rata naglasivši da mnogi svetski lideri dobro pamte taj period. 

  „To ne znači da se Rusija drugačije odnosi prema tragediji koja je zadesila svet tokom 20. veka, s obzirom da je tragediju ratova osetila cela planeta. Očigledno je da niko to ne sme čak ni da pomisli“, rekao je on.

  Ruski premijer je citirao i čuvenog naučnika Alberta Ajnštajna koji je svojevremeno govorio kakvo će se oružje koristiti u trećem svetskom ratu: „Ja ne znam kakvo će se oružje koristiti u trećem svetskom ratu, međutim znam da će se u četvrtom koristiti kamenje“.

  „On je još tada nagoveštavao da treći svetski nuklearni rat čovečanstvo neće preživeti, i u tom kontekstu taj komentar i dalje ostaje veoma aktuelan“, zaključio je Medvedev.

  Rast ekonomije već naredne godine

  Ekonomski preporod možemo očekivati već naredne godine, rekao je ruski premijer.

  Ruska berza
  © Sputnik / Maksim Blinov

  „Polazimo od toga da će se inflacija naredne godine spustiti na nivo od sedam odsto, što će usloviti ekonomski rast“, rekao je on.

  Istovremeno, najavio je Medvedev, na predstojećem sastanku sa predstavnicima ruske Vlade razgovaraće o budžetu za narednu godinu. 

  Kako je rekao, prihodi za narednu godinu planirani su na nivou od 13,7 biliona rubalja, dok će rashodi iznositi 16 biliona. „Deficit u budžetu će iznositi oko tri odsto BDP-a“, rekao je on.

  Tagovi:
  odnosi, zapad, hladni rat, Dmitrij Medvedev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga