19:30 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 800
  Pratite nas

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da će Rusija pronaći i kazniti teroriste koji su odgovorni za obaranje ruskog aviona A321.

  Čepurin je rekao da će Rusija pronaći zločince „pojedinačno, svuda, po celom svetu, gde god da se oni nalaze“.

  „Nemam sumnje da će za dan, sedmicu, mesec, godinu, za pet ili deset godina, svi ovi zločinci biti pronađeni i oni će biti kažnjeni. Imamo iskustvo koje dokazuje moje reči“, naglasio je ambasador.

  On je podsetio na niz terorističkih napada u Čečeniji od pre 12-15 godina, u kojima nije učestvovao veliki broj Čečena, već je najviše bilo Arapa i sve su pare stizale iz inostranstva.

  Čepurin je dodao da su vlasti Ruske Federacije pokušavale da vode pregovore, na šta su teroristi odgovarali terorističkim napadima taktikom korak po korak — prvo eksplozije, pa osvajanje pozorišta u Dubrovki, a potom škole u Beslanu.

  Ambasador je istakao da je u ponedeljak (16. novembra) završena operacija kažnjavanja onih koji su naručivali i izvodili ove zločine.

  Ramzan Kadirov, lider Čečenske Republike
  © Sputnik / Alekseй Družinin

  „Deo terorista bio je uništen odmah, na druge je organizovan lov, mesecima, godinama… Neko je bio uništen krstarećim projektilima koji su navođeni telefonskim signalom, neko je dobijao pisma s otrovom i oni su umirali od toga. Neki od terorista bili su uništeni u Turskoj, Kataru ili u drugim zemljama gde su pokušavali da se sakriju. Uništeni su bili svi teroristi koji su vršili napade na nas“, rekao je Čepurin.

  Ambasador je dodao da poslednjeg od njih, Hasana Zahajeva, koji je uhapšen u ponedeljak kad je pokušavao da pređe granicu iz Ukrajine za Rusiju prema Krimu, očekuje sud i doživotni zatvor.

  „To će se desiti i sa onima koji su naručili i izvršili zločin nad avionom“, rekao je Čepurin i dodao da je raspisana nagrada od 50 miliona dolara za informacije o teroristima.

  Tagovi:
  kazna, avion 321, terorizam, Aleksandar Čepurin, Čečenija, Egipat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga