01:54 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1392
  Pratite nas

  Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je obaranje ruskog vojnog aviona Su-24 od strane turskih vazdušnih snaga bio dovoljan razlog za rat, ali da Moskva nije reagovala na provokaciju.

  „Nakon što je oboren naš avion, kako su se se obično države ponašale u 20 veku? Počinjao je rat, jer je to direktan napad na drugu državu“, rekao je Medvedev gostujući u televizijskoj emisiji „Razgovor sa premijerom“.

  Iako je cena operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji tajna, Medvdev je objasnio da Ministarstvo odbrane nije tražilo dodatna sredstava iz budžeta.

  Dmitrij Medvedev
  © Sputnik / Ekaterina Štukina

  On je rekao i da će kriza u odnosima sa Turskom uticati na cene proizvoda u zemlji, ali ne fatalno.

  „Što se tiče Turske, jasno je da to nisu prave sankcije. To je u suštini zaštitna reakcija naše države“, ocenio je premijer.

  Govoreći o vojnim rashodima u ovoj godini, Mevedev je rekao da se Rusija nije preračunala kada je pre nekoliko godina povećala vojne rashode.

  „Naša odluka o povećanju vojnih rashoda pre pet godina je bila apsolutno ispravna. Nažalost, do tada je stanje naše vojne tehnike, i uopšte Oružanih snaga, bilo značajno niže od neophodnog“, rekao je Medvedev.

  Prema njegovim rečima, Rusija će do 2020. godine sigurno realizovati program modernizacije vojske.

  „Ne može se žrtvovati odbrambena sposobnost zemlje“, rekao je premijer Ruske Federacije i dodao da, ako Rusija ne bude imala jake Oružane snage, neće biti ni države.

  Komentarišući cenu nafte, ruski premijer je rekao da ga ne ohrabruje činjenica da je ona je najniža za poslednjih 17 godina, ali je dodao da Rusija ima „plan B“, ali i „plan C“ u slučaju nepovoljne situacije na naftnom tržištu. 

  Takođe, Medvedev je ocenio da je pad ekonomije i proizvodnje u Rusiji zaustavljen i da će naredne godine početi njihov rast.

  „Situacija možda deluje lošije nego što jeste zahvaljujući izjavama ministra, ali svaki ministar finansija treba da dramatizuje situaciju, to je njegov zadatak“, našalio se predsednik ruske Vlade.

  Govoreći o monetarnoj politici, Medvedev je rekao da na kurs rublje, osim niskih cena nafte, utiče i to što su za Rusiju zatvorena spoljna tržišta, ali da je i u takvim uslovima ruska ekonomija dokazala svoju samodovoljnost.

  Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov
  © Sputnik / Aleksandr Vilьf

  Medved je takođe prokomentarisao i energetsku situaciju na Krimu, ocenjujući da je ono što su uradile ukrajinske vlasti bezobrazluk.

  Što se tiče ukrajinskog duga od tri milijarde dolara, ruski premijer je izrazio sumnju da će Kijev to vratiti, dodajući da će u tom slučaju Rusija tražiti bankrot Kijeva po svim njegovim obavezama.

  Medvedev je takođe izrazio sumnju i u mogućnost da se Ukrajina i EU dogovore o procesu pristupanja do kraja decembra.

  Tagovi:
  Medvedev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga