15:21 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 331
  Pratite nas

  Glavni prioritet spoljne politike Moskve zasniva se na jačanju saradnje sa Zajednicom nezavisnih država (ZND), kao i sa Abhazijom i Južnom Osetijom, navodi se u saopštenju zamenika sekretara Saveta bezbednosti Rusije Rašida Nurgalijeva.

  Nova Strategija nacionalne bezbednosti podrazumeva saradnju Rusije i sa partnerima iz Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB), ali i sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

  U saopštenju Nurgalijeva navodi se da je ključni pravac Strategije jačanje odnosa sa ZND, uključujući Abhaziju i Južnu Osetiju.

  On takođe izdvaja i nastavak integracije na prostoru zemalja učesnica ODKB, ali i Evroazijske ekonomske unije, kao i sa Belorusijom.

  „Saradnja u najrazličitijim aspektima regionalne i međunarodne bezbednosti doprineće stvaranju stabilnije situacije u samim državama-članicama, kao i u regionima koji se graniče sa tim zemljama“, stoji u komentaru Nurgalijeva.

  Pored Belorusije, reč je o saradnji sa Azerbejdžanom, Jermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Moldavijom, Tadžikistan i Uzbekistanom.

  Tagovi:
  spoljna politika, saradnja, Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju, Zajednica nezavisnih država, Evroazijska unija, ODKB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga