11:55 27 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 222
  Pratite nas

  Unikatni crni brilijant Elizabet Tejlor, vredan 2,1 milion dolara, iznenada se „pojavio“ u Rusiji. Dragoceni kamen, jedan od najređih na svetu, sada je u vlasništvu ruskog foto-modela i spisateljice Jane Grivkovske. Kako se šuška, dobila ga je na poklon od jednog svog obožavaoca.

  Sudeći po glasinama, crni dijamant od 102,84 karata drgoceni je poklon ruskog oligarha Andreja Marčenka, koji je bogatstvo stekao u građevini i ubraja se među najbogatije ljude u svojoj zemlji.

  Navodno, oligarh je zaljubljenik u knjige ove ruske spisateljice, koja je prošle godine ponela titulu — „Najlepša ruska spisateljica“, pa je želeo da joj se na takav način zahvali.

  Cela priča je izašla u javnost nakon što je Grikovska šokirala zaposlene u jednom moskovskom juvelirskom salonu, kada se pojavila sa ovim luksuznim i eksluzivnim kamenom. Direktor radnje u prvi mah nije verovao u autentičnost dijamanta i zatražio je od vlasnice sertifikat, koji potvrđuje autentičnost, poreklo, tržišnu vrednost, a takođe i pravo o vlasništvu. I dobio je sve — „crno na belo“. Nesvakidašnji crni dijamant kupljen je na aukciji za 2.139.000 dolara i pripadao je kolekciji legendarne glumice.

  „Nama nisu potrebni problemi sa zakonom. Radi se o tome da su tako krupni brilijanti u prirodi prava retkost, oni su svi veoma dobro poznati profesionalcima — polovina njih se nalazi u kolekcijama muzeja, a druga polovina je opisana u katalozima“, objasnio je direktor te moskovske juvelirske radnje.

  Jana Grivkovska
  © Foto : FB/grivkovskaa
  Jana Grivkovska

  Grikovska, koja je pripadnica moskovskog visokog društva, došla je u juvelirnicu kako bi od dragocenog kamena napravila prsten ili ga uramila, da bi ga uvek nosila sa sobom.

  „To je uspomena od dragog čoveka. Nisam znala šta da radim sa tako velikim poklonom. Mislila sam da ga stavim u nekakav ram ili da napravim prsten, kako bih mogla sve vreme da ga nosim sa sobom“, obrazložila je ona juvelirima.

  Oni, međutim, nisu mogli ništa da urade sa tako velikim brilijantom.

  Prema rečima eksperata, takav kamen je veoma redak i zato se upoređuje sa eksluzivnim i poznatim primercima kakav je „Crni brilijant De Grizogono" od 83,39 karata, koji vredi 1,2 miliona dolara i zauzima 10. mesto na listi najlepših i najskupljih dijamanata na svetu.    

  Elizabet Tejlor je pratio glas da je žena koja voli muškarce i luksuzni nakit. Bila je poznata kao strastveni zaljubljenik u dijamante, a njeni muževi su to znali.

  Priča se da je Ričard Barton obasipao svoju ženu najskupljim i najpoznatijim primercima. Njena dijamantska kolekcija, prema nekim procenama, „težila“ je više od 150 miliona dolara. 

  Nije, međutim, poznato da li je i ovaj crni dijamant dobila na poklon od Bartona, za koga se dva puta udavala, ili od nekog drugog.

  Tagovi:
  Elizabet Tejlor, dijamanti, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga