14:44 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  132738
  Pratite nas

  Susret poglavara dveju crkava je podstrek da se na osnovu moralnog konsenzusa formira nova globalna civilizacija koja će doprineti da se savlada terorizam, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

  „Zajedno moramo da radimo na formiranju nove globalne civilizacije na osnovu moralnog konsenzusa. Verujem da je to moguće. U tom duhu, moj susret sa papom Franjom je bio veoma važan“, istakao je patrijarh u intervjuu za RT.

  On je naveo da je susret poglavara dveju najvećih crkava potvrdio zainteresovanost da se dostigne moralni konsenzus, koji je zasnovan na veri u Gospoda Isusa Hrista, u Njegove zapovesti i u Njegove zakone.

  Prema rečima patrijarha, iste zapovesti i zakoni postoje i u muslimanskom svetu, ali i u humanizmu.

  „Danas se sve više udaljavamo od onoga što nas je nekad zbližavalo na ontološkom nivou. Ukoliko se to nastavi, naša civilizacija nema perspektivu. Mi ne možemo da živimo na istoj planeti a da imamo dubinske suprotnosti na ontološkom nivou“, rekao je patrijarh.

  Raul Kastro uručio odlikovanje patrijarhu Kirilu

  Kubanski predsednik Raul Kastro dodelio je najviše nacionalno odlikovanje ruskom patrijarhu Kirilu, pozdravljajući njegovu ulogu u odnosima Kube i Moskve. 

  Raul Kastro je dodelio ruskom patrijarhu orden koji nosi ime Hosea Martija, kubanskog nacionalnog heroja, na ceremoniji u vladinoj Palati revolucije u Havani.

  Ceremonija je održana dan nakon istorijskog susreta ruskog patrijarha i pape Franje. Oni su se u petak sastali u Havani, što je prvi susret poglavara dveju crkava od raskola 1054. godine.

  Patrijarh se nešto kasnije susreo i sa vođom kubanske revolucije Fidelom Kastrom, sa kojim je razgovarao o situaciji na međunarodnoj sceni.

  Tagovi:
  civilizacija, susret, crkva, Patrijarh Kiril, Papa Franja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga