17:45 25 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4435
  Pratite nas

  Šef Odeljenja za spoljne crkvene poslove RPC mitropolit Ilarion pozvao je pravoslavne vernike da ne misle da će patrijarh i papa ujediniti Rusku pravoslavnu crkvu i Rimokatoličku crkvu.

  „Pre svega, želeo bih da posavetujem da se pažljivo pročita deklaracija pape i patrijarha. Ona pokazuje koje su bile teme razgovora. Tamo nije bilo nikakvih pokušaja zbližavanja u dogmi ili uopšte bilo kakvih razgovora o bilo kojem dogmatskom ili bogoslovskom pitanju. I sada taj razgovor uopšte nije na dnevnom redu“, rekao je ruski mitropolit Ilarion.

  On je objasnio da je sada reč ne o tome da se prevaziđe istorijski raskol među crkvama, već „kako da se nauči da se živi i radi u ovom svetu, ne kao suparnici, već kao braća kako bi se zaštitile one vrednosti koje su za nam zajedničke“.

  Mitropolit je sa tim u vezi podsetio na reči kubanskog lidera Raula Kastra na sastanku sa patrijarhom Kirilom, kada mu je patrijarh govorio o predstojećem susretu sa rimskim papom.

  „Predsednik Raul je podsetio na poslovicu da svaki, čak i najduži put, počinje sa prvim korakom“, rekao je mitropolit.

  „Prvi korak je napravljen i sada se nadam da će na tom dugom putu vernici dve tradicije ići zajedno, ne pristajući pri tome ni na koje kompromise sa svojom savešću, ne pristajući na kompromise u dogmi, ali štiteći to što je zajedničko kod nas“, dodao je on.

  Tagovi:
  Ruska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga