18:21 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 82
  Pratite nas

  Za izvođenje prve probne operacije transplantacije glave potrebno je 42 hirurga i 10 miliona evra, što je otprilike dva puta manje nego za izvođenje takve operaciju u Americi, izjavio je italijanski hirurg Serđo Kanavero koji namerava da izvede tu operaciju na ruskom inženjeru Valeriju Spiridonovu koji pati od retke bolesti koja razara mišiće.

  On je rekao da to nije investicija u pojedinačnu operaciju, već da se radi o tehnološkom i medicinskom napretku.

  „Mi smo otvoreni za investicije. Međutim, najveći problem je naći adekvatnu operacionu salu s obzirom da je neophodno u nju smestiti toliko veliki broj ljudi“, istakao je Kanavero.

  Prema njegovim rečima, samo na honorare doktora koji će učestvovati u operaciji neophodno je izdvojiti oko pet miliona evra, jer će oni raditi na smenu, obzirom da bi operacija trebalo da traje oko 36 sati.

  Pored toga, milion evra će koštati i pribor za sečenje nervnih vlakana i njihovo ponovno povezivanje, a potrebno je obezbediti i aparaturu za stimulaciju kičmene moždine.

  Kanavero i Spiridonov se nadaju da će uspeti da privuku ruske ili strane investitore, koji se, kako su rekli, ne boje da ulože svoj novac i doprinesu razvoju novih tehnologija.

  Tagovi:
  transplantacija, glava, Serđo Kanavero
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga