23:20 26 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3271
  Pratite nas

  Legendarni konstruktor Arkadij Briš, koji je dao ogroman doprinos stvaranju „nuklearnog štita“ Rusije i učestvovao u izgradnji prve sovjetske atomske bombe umro je u subotu.

  Tu vest potvrdio je institut na kome je Briš radio. Legenda ruskog atomskog projekta, jedan od stvaralaca privih primeraka nuklearnog oružja u Rusiji, istaknuti naučnik i organizator nauke i tehnike, Arkadij Adamovič uživao je ogromni ugled i poštovanje.

  Kako se ističe u saopštenju Sveruskog naučno-istraživačkog instituta automatike „Nikolaj Duhov“, koji radi u okviru korporacije „Rosatom“, malo je ljudi koji se mogu porediti s Brišom po doprinosu koji su dali odbrambenoj sposobnosti Rusije, a njegovi radovi i originalna konstruktorska rešenja našli su primenu u najboljim tipovima ruskog nuklearnog oružja.

  Uz neposredno učešće Briša izgrađen je prvi eksplozivni sistem sa spoljnim impulsivnim neutronskim izvorom, napravljena mnogobrojna nuklearna municija, razvijeni sistemi automatike i kontrole.

  Briš je rođen 14. maja 1917. godine u Minsku. Završio je fizički fakultet Beloruskog državnog univerziteta. Tokom Drugog svetskog rata bio je obaveštajac u partizanskom odredu, a odlikovan je za učešće u borbenim operacijama. Posle rata kao saradnik Instituta mašinogradnje AN SSSR uključen je u izgradnju prve sovjetske atomske bombe.

  Od 1947. do 1955. radio je u KB-11, što je danas Ruski federalni nuklearni centar, a od 1955. radio je u Institutu Duhova prvo kao zamenik, a onda kao glavni konstruktor i počasni naučni rukovodilac. Nosilac je brojnih najviših odlikovanja.

  Slično:

  Ruski naučnici stvaraju „večnu“ nuklearnu bateriju
  Nuklearni projekat koji se čuva u tajnosti
  Procurili tajni podaci o novom nuklearnom torpedu
  Tagovi:
  nuklearni štit, preminuo, atomska bomba, Rosatom, Arkadij Briš, SSSR, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga