19:37 20 Februar 2019
Slušajte Sputnik
  Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko

  Ovo su uslovi za „odmrzavanje“ odnosa Rusije sa Turskom

  © Sputnik / Vitaliй Belousov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21060

  Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko podsetila je da zahlađenje u odnosima između Rusije i Turske nije nastupilo krivicom Rusije i da Ankara treba da izađe u susret Moskvi.

  Turska zastava se vijori u izbegličkom kampu sirijskih izbeglica
  © AP Photo / Lefteris Pitarakis

  Rusija je kao i pre spremna da „odmrzne“ odnose sa Turskom uz uslov da Ankara prizna svoju odgovornost za obaranje ruskog bombardera Su-24, što još nije izvesno, izjavila je predsednika Saveta federacije Valentina Matvijenko.

  „Rusko-turski odnosi, blago rečeno, mogli bi biti bolji. Kao što znate, zahlađenje nije nastupilo našom krivicom. Spremni smo da ih „razmrznemo“ uz uslov da rukovodstvo Turske prizna svoju odgovornost za uništenje ruskog aviona iznad teritorije Sirije. Ipak, sa turske strane, nema ni naznaka tome“, izjavila je predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko.

  Zapaljeni automobili u gradu Dijarbakir, Turska
  © AFP 2018 / ILYAS AKENGIN

  Matvijenkova je navela da je Turska jedina zemlja koja blokira učešće Kurda u međusirijskim pregovaračkom procesu u Ženevi.

  „Ova pozicija je u raskoraku sa rezolucijom UN, ali je Ankara istrajna u tome. To, naravno, sprečava napredak mirovnog procesa u Siriji, konsolidaciju snaga koje se bore protiv međunarodnog terorizma“, izjavila je ona.

  Prema rečima predsednice Saveta federacije, stvara se utisak da je danas „jedan deo turskih političara preplavljen uspomenama na veličinu stare Osmanske imperije“.

  „Međutim, trezveni, odgovorni političari, treba da znaju i sećaju se istorije svoje zemlje u celini, a ne samo onih delova koji izazivaju nostalgiju. Inače, postoji opasnost da naprave iste greške“, rekla je ona.

  Tagovi:
  Kurdi, Valentina Matvijenko, Rusija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga