18:03 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  SAD nemaju osnova da govore o ruskoj samoizolaciji na temu nuklearne bezbednosti. Ona igra vodeću ulogu u toj oblasti i jedan je od inicijatora borbe protiv nuklearnog terorizma, izjavili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

  S-400 Triumf
  © Sputnik / Aleksandr Vilf

  Izjavu Bele kuće o samoizolaciji Moskve u diskusiji o nuklearnoj bezbednosti u Ministarstvu inostranih poslova Rusije ocenili su politizovanom.

  „Ruska Federacija je jedna od vodećih zemalja za pitanje osiguranja fizičke i nuklearne bezbednosti. O toj temi se razgovara na samitu. Mi igramo jednu od vodećih uloga. Govoriti o našoj izolaciji je politizovano natezanje“, izjavio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva inostranih poslova Rusije Mihail Uljukajev.

  Ranije je zamenik pomoćnika predsednika SAD Ben Rods rekao novinarima da je odbijanjem da učestvuje na samitu o nuklearnoj bezbednosti Rusija izolovala sebe od mogućnosti da razgovara o tom pitanju.

  „Smatramo da je Rusija tim odbijanjem izgubila mogućnost da razgovara o važnim stvarima. Sve što ona radi je samoizolacija od razgovora na tu temu“, rekao je Rods.

  U isto vreme, naglasio je on, dve države „nastavljaju da sarađuju na nuklearnoj bezbednosti“. Prema rečima američkog činovnika, „to je veoma važno“.

  „Za svet je važno da vidi da Rusija i SAD sarađuju“, rekao je on.

  Samit o nuklearnoj bezbednosti će biti održan u Vašingtonu 31. marta i 1. aprila. Na njemu će učestvovati predstavnici više od 50 država. Glavna tema diskusije biće borba protiv nuklearnog terorizma.

  Tagovi:
  nuklearna bezbednost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga