14:47 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  141410
  Pratite nas

  Rusija će preduzeti neophodne vojne mere kao odgovor na porast prisustva snaga NATO-a u Evropi, pre svega na istoku kontinenta, dok će odgovor Moskve biti adekvatan i efikasan, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksandar Gruško.

  Aleksandar Gruško, stalni predstavnike Rusije pri NATO-u
  © Sputnik / Grigoriй Sыsoev
  Aleksandar Gruško, stalni predstavnike Rusije pri NATO-u
  On je ocenio da „SAD nastavljaju da pojačavaju svoje prisustvo u Evropi, posebno kada je reč o istočnom frontu“.

  „Naravno da nećemo ostati pasivni posmatrač, već ćemo da preduzmemo te vojne mere koje smatramo neophodnim kako bi kompenzovali pojačano prisustvo NATO snaga, koje pritom nije opravdano“, rekao je Gruško.

  Govoreći o Ukrajini, on je takođe ocenio da je NATO odigrao krajnje negativnu ulogu, podržavajući one koji žele da se konflikt reši vojnim putem.

  Upitan da li očekuje od varšavskog samita NATO-a bilo kakve korake u Ukrajini, Gruško je rekao toga neće biti jer je NATO već uradio sve što je mogao.

  „Mi vidimo da se te kopnene snage koje su bile obučene od strane instruktora NATO-a rotiraju na liniji razdvajanja na jugoistoku Ukrajine. To pokazuje da je vojna opcija u glavama ukrajinskih vlasti i dalje postojeća, odnosno da je moguće da će želeti takozvani vojni revanš“, dodao je Gruško.

  Prethodno su neimenovani američki zvaničnici najavili da će Pentagon razmestiti oklopnu brigadu u istočnoj Evropi u februaru sledeće godine zbog, kako su naveli, „povećane agresivnosti Rusije“. Oklopnu brigadu, prema njihovim rečima, činiće oko 4.500 vojnika, kao i oklopna vozila, tenkovi i druga oprema.

  Tagovi:
  vojno prisustvo, širenje, Evropa, NATO, Aleksandar Gruško
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga