09:27 07 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  61161
  Pratite nas

  Za njegov podvig saznao je čitav svet. Aleksandar Prohorenko, ruski specijalac iz Orenburga, herojski je poginuo u operaciji oslobađanja Palmire. U zapadnoj štampi proizvali su ga „ruski Rambo“. Imao je samo 25 godina. Nedavno se oženio i trebalo je da postane otac.

  U ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim u Siriji potvrdili su da je Prohorenko poginuo „prilikom izvršavanja specijalnog zadatka navođenja udara ruskih aviona na ciljeve terorista DAEŠ-a“ u oblasti Palmire.

  Nedelju dana otkrivao je najvažnije objekte islamista i davao tačne koordinate za nanošenje udara. Kada su ga u jednom trenutku teroristi opkolili, odlučio je da sebe označi kao metu i dao komandu da avioni gađaju njega. Hrabro je dao život, ne želeći da postane plen terorista.

  U selu Gorodki, 130 kilometara od Oremburga, odakle je rodom, sećaju se da je upravo u ovdašnjoj školi učenik starijih razreda Saša Prohorenko odlučio da postane vojno lice. U porodici je imao mnogo vojnih lica i uvek je maštao da i sam obuče uniformu.

  Njegovi školski drugovi za njega kažu da je uvek bio veseo i nasmejan, čak i na zvaničnim fotografijama. Nastavnik fizike koji mu je bio razredni starešina seća se da je Saša igrao u školskom pozorištu. Drugovi su ga od milja zvali Proha.

  ​Niko nije znao gde služi Saša, pričalo se da je u nekim tajnim jedinicama, kaže direktorka škole u Gorodki Natalija Meškova. Seća se da je Saša odlično završio školu, bio uvek prvi u svim takmičenjima. On je jedan od onih koji se u najtežim trenucima ničega neće uplašiti, kaže Meškova.

  Palmira — istorija, tragedija i oslobađenje
  © Sputnik / Mihail Voskresenskiй

  Završio je Akademiju za provivvazdušnu odbranu u Smolensku i želeo da bude najbolji u svojoj profesiji.

  Oženio se pre godinu i po Kaćom. Pred odlazak u Siriju supružnici su saznali da će dobiti sina. O tome kuda ide nije rekao ženi, da je ne sekira.

  Njegov prijatelj Grigorij Ševčenko seća se kako mu je Saša Prohorenko, nakon što je završio školu, rekao: „Dobio sam diplomu, ali želim da uradim nešto da ostanem zapamćen“.

  Sada će njegovo ime poneti škola koju je pohađao i jedna ulica u Orenburgu.

  Slično:

  Iz Palmire uklonjena polovina eksplozivnih naprava
  Unesko osnovao fond za obnovu Palmire
  SAD ne znaju da li će učestvovati u deminiranju Palmire
  Kraj DAEŠ-a: Posle Palmire ništa neće biti isto
  Zapad ćuti kao zaliven na oslobođenje Palmire
  Palmira — neuništiva Pustinjska Venecija
  Tagovi:
  žrtvovanje, heroj, oslobađanje, škola, DAEŠ, vojska Rusije, Rambo, Aleksandar Prohorenko, Palmira, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga