10:21 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas, komentarišući „Panamske papire“, da se tamo uglavnom ne nalazi ništa direktno vezano za Rusiju, već samo indirektno.

  Bili smo spremni da na račun ruskog predsednika budu izrečene neke kompromitujuće informacije, ali čini mi se da su svi očekivali nešto više od toga, dodala je Zaharova.    

  Govoreći o predloženom nacrtu rezolucije o međusirijskim pregovorima, ona je izrazila žaljenje zbog, kako je rekla, nekonstruktivne pozicije Zapada.

  „Bez obzira na spremnost ruske strane za kompromis, zapadne članice Saveta bezbednosti, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i SAD i Ukrajinu u suštini su stopirale predlog i predložile korekcije koje su zanemarile suštinu i faktički netačno protumačile proteklu rundu pregovora kao inkluzivni. Takva pozicija ne može da ne izazove duboko žaljenje, tim pre što je u suprotnosti sa rešenjima Međunarodne grupe za podršku Siriji i rezolucijom SB UN 2254, rekla je Marija Zaharova na brifingu.

  „Očigledno je ovo bilo urađeno u korist, a možda i pod pritiskom niza regionalnih igrača“, rekla je Zaharova. 

  Što se tiče pitanja o poziciji Moskve u vezi sa uspostavljanjem federativnog uređenja u Siriji, Zaharova je odgovorila da je federalizacija Sirije predmet pregovaračkog procesa među Sirijcima. Taj pregovarački proces trenutno se ne vodi direktnim dijalogom, već posredno, ali on je započet.

  Govoreći o Asadu, Zaharova je izjavila da je pitanje o njegovoj sudbini ostavljeno po strani. Sada su glavne teme razgovara borba sa terorizmom i početak mirovnog procesa.

  Tagovi:
  Sirija, UN, zapad, pregovori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga