13:42 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 402
  Pratite nas

  Jurij Davidov, stanovnik Novokuznjecka, grada iz zapadnog Sibira, analizom DNK je i zvanično dokazao da je unuk Josifa Džugašvilija Staljina.

  Davidov je dao materijal na DNK analizu u martu ove godine, a ekspertiza je pokazala da se njegovi hromozomi 99,98 odsto poklapaju sa hromozomima Aleksandra Burdonskog, starijeg sina Vasilija Staljina i direktnog unuka sovjetskog vođe. U svetu genetike, gde se takva podudarnost tumači kao identičnost, to znači da je Davidov sada već i zvanično Staljinov unuk.

  Građevinski inženjer po profesiji, Davidov (68) kaže da je oduvek verovao da je u srodstvu sa Staljinom, za šta je saznao pre dvadesetak godina od roditelja. Oni su mu ispričali da je negde 1910. Josif Džugašvili, kada je bio u progonstvu u selu Kurejka, u Jenisejskoj guberniji, upoznao izvesnu Lidiju Perepriginu i s njom ušao u ljubavnu vezu. Iz te veze rodio se Aleksandar, otac Jurija Davidova.

  Porodična legenda Davidovih kaže da je Staljin dvaput hteo da dovede Aleksandra u Moskvu, prvi put kad je još bio dete i drugi put kada je bio mladić. Prvog puta to je sprečila Aleksandrova majka Lidija, a drugi put je sam pobegao od ljudi koje je poslao otac.

  Aleksandar Davidov je 1941. pošao na front i trebalo je da učestvuje u odbrani Moskve, ali je u poslednjem času njegova divizija prebačena na Daleki istok. Tamo je 1945. učestvovao u borbama protiv Japanaca. Po završetku rata ostao je u vojsci, postao oficir i služio u Severnoj Koreji. Tamo se 22. aprila 1948. rodio Jurij Davidov. Porodica Davidovih se potom 1955. preselila u Novokuznjeck.

  Iako u srodstvu sa sovjetskim vođom, Jurij Davidov nikada nije pretendovao na bilo kakvo nasledstvo, ali kada su ga jednom prilikom optužili da je samozvanac odlučio je da dokaže da je u pravu. Nekoliko puta je išao u Moskvu na genetsku ekspertizu, ali priznati potomci Staljina su se tome uvek protivili, a bez njihovog učešća tu ekspertizu je bilo nemoguće obaviti.

  Staljinov bunker
  © Sputnik / Alekseй Babuškin

  Međutim, vremenom se odnos Staljinovih potomaka promenio i oni su ipak pristali na ekspertizu. Tada je Jurij Davidov ponovo otputovao u Moskvu, gde je pod budnim okom video-kamera dao materijal za DNK test čiji su rezultati bili senzacionalni.

  „Kako sam se osećao kada sam saznao rezultat? Verovatno mir, radost i čak olakšanje zbog toga što je priča koja je trajala 16 godina najzad završena“, rekao je Davidov za „Komsomolsku pravdu“.

  On i dalje ne pretenduje ni na kakvo nasledstvo dede, niti se nameće da bude rođak Budonskom. Kaže da je za njega bilo važno da potvrdi samu činjenicu da je u srodstvu i da odbrani čast bake i roditelja koje su dugo optuživali da su samozvanci.

  Tagovi:
  rodbinska veza, unuk, DNK, Jurij Davidov, Josif Visarionovič Staljin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga