15:44 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 331
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u stalnom kontaktu s američkim kolegom Barakom Obamom i da se nada da će taj kontakt biti nastavljen do kraja njegovog mandata.

  „Svi mi ćemo nekada otići. Nema koristi od žaljenja. Treba raditi“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje u „direktnoj liniji“ da li mu je žao što predsednik SAD Obama odlazi s vlasti posle izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. 

  „Treba reći da predsednik SAD (…) radi aktivno, ja sam s njim u kontaktu, u kontaktu s njegovom administracijom, i uveren sam da će se to nastaviti do poslednjeg trenutka njegovog mandata. On je odgovoran čovek. Ali doći će novi predsednik, radićemo s novim“, izjavio je Putin. 

  Komentarišući nedavnu izjavu Obame televizijskom kanalu Foks njuz o tome da je odsustvo plana za Libiju posle intervencije zapadnih zemalja verovatno njegova najveća greška tokom predsedničkog mandata, Putin je izjavio da se niz takvih grešaka nastavlja i da je malo falilo da Vašington dozvoli sebi propust i u Siriji. 

  Putin je istakao da ovo priznanje Obame govori o tome da je on častan i jak čovek.

  „Kao prvo, to ponovo potvrđuje da je aktuelni predsednik Amerike pristojan čovek. Govorim to bez ikakve ironije, jer nije lako izgovoriti takve stvari. Barak, dok je još bio senator, kritikovao je rad tadašnje američke administracije u Iraku, ali, nažalost, kao predsednik je dozvolio one greške o kojima je sam govorio, u Libiji. Veoma je ispravno i dobro što je moj kolega imao hrabrost da da takvu izjavu, ne mogu svi to da učine“, rekao je ruski predsednik. 

  „To je dobro, ali je loše što se taj niz grešaka nastavlja. Malo je falilo da istu tu grešku naprave u Siriji i još ne znamo kako će se to završiti“, dodao je Putin. 

  Ruski predsednik je, međutim, istakao da će zajednički rad Moskve i Vašingtona u rešavanju krize u Siriji doneti pozitivne rezultate. 

  „Želim da skrenem vašu pažnju na to da smo ipak uspeli u poslednje vreme da taj rad dovedemo do pozitivnog nivoa, i na vojnoj liniji, i na liniji specijalnih službi, i na liniji ministarstava inostranih poslova obavlja se prilično intezivan zajednički rad u traganju za rešenjima sirijske krize. Nadam se da će zajednički rad, onako kako je to donedavno bilo i u drugim oblastima, dovesti do zajedničkog pozitivnog rezultata“, rekao je Putin. 

  Govoreći o rusko-američkim odnosima Putin je istakao da Rusija ne treba da misli o tome kako da izađe na kraj s Amerikom, nego kako da rešava svoje probleme. 

  „Ne treba da razmišljamo o tome kako da izađemo na kraj s Amerkom, nego kako da rešimo unutrašnja pitanja i probleme: puteve, probleme zdravstvene zaštite, obrazovanja, razvoj naše ekonomije i njenu obnovu. Ako sve to učinimo, neće nam biti potrebno ni sa kim da izlazimo na kraj. Zbog toga što ćemo se samo u tom slučaju osećati kao snažni, perspektivni ljudi koji žele da žive u ovoj zemlji i da se njome ponose“, rekao je predsednik. 

   

  Tagovi:
  saradnja, Barak Obama, Vladimir Putin, Libija, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga