18:32 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 510
  Pratite nas

  Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin predložio je zatvaranje sirijsko-turske granice kako bi se presekla podrška teroristima, kao i da se uz nju i u luci Džejhan razmeste nezavisni posmatrači.

  Čurkin je govoreći na zasedanju Saveta bezbednosti, takođe, predložio i da se razmotri mogućnost uvođenja „potpunog trgovinsko-ekonomskog embarga" prema terorističkoj grupi DAEŠ.

  Najveći obim krijumčarenja naftnih derivata, artefakata i druge vrste robe sa teritorije koju kontroliše DAEŠ i dalje se „realizuje preko Turske uz njeno dopuštenje ili neaktivnost". Preko granice Turske sa Irakom, a posebno sa Sirijom, prolaze osnovne tranzitne maršrute stranih terorista, ali i snabdevanje oružja čiji značajni deo dobijaju teroristi, naveo je Čurkin.

  U vezi sa tim smatramo da je aktuelno pitanje o pokrivanju tursko-sirijske granice u antiterorističke svrhe. Trebalo bi, takođe, da razmislimo o uvođenju potpunog trgovinsko-ekonomskog embarga prema DAEŠ-u, rekao je Čurkin.

  Ako turska strana smatra da „radi sve što je neophodno za sprečavanje snabdevanja terorista", u to bi mogla da nas ubedi dovođenjem nezavisnog posmatrača.

  „Pozivamo tursku vladu da na dobrovoljnoj osnovi u te svrhe pozove međunarodne posmatrače na svoju granicu sa Sirijom i u luku Džejhan", izjavio je ruski zvaničnik. 

  Tagovi:
  tursko-sirijska granica, Čurkin, embargo, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga