13:17 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 450
  Pratite nas

  Stavropolj je prvi ruski region u koji je stigao Blagodatni oganj iz Jerusalima, a avion sa svetim ognjem prizemljio se i na moskovski aerodrom „Vnukovo“. Praćen crkveno-državnom delegacijom Blagodatni oganj dočekan je i na beogradskom aerodromu odakle je prenesen u Hram Svetog Save.

  Dočeku u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

  Blagodatni oganj
  © REUTERS / AMIR COHEN

  Povorka na čelu sa patrijarhom Irinejom i predsednikom Nikolićem krenula je potom u ophod oko Hrama Svetog Save.

  Pored Nikolića, dočeku su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i ministar pravde Nikola Selaković. 

  Oganj je u Beograd donela delegacija SPC sa episkopom slavonskim gospodinom Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.    

  U Rusiji je po tradiciji, dobrotvorni fond Andreja Prvozvanog, na čijem je čelu Vladimir Jakunjin, organizovao da se Blagodatni oganj iz Hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu specijalnim letom dostavi u Moskvu, u Hram Hrista Spasitelja, gde će patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služiti uskršnju liturgiju.

  Potom će Blagodatni oganj biti brzo dostavljen i u sve crkve u Moskvi i u druge ruske regione. 

  Blagodatni oganj biće dostavljen i u glavni hram Vojno-morske flote Rusije — u Nikoljski morski sabor u Kronštadtu, gde će ga dočekati oko 2.000 vojnika, pripadnika te flote i Zapadnog vojnog okruga.

  Oganj, koji se smatra najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila i ne pali ga patrijarh već se pali sam od sebe.

  Patrijarh ulazi u crkvu čija su sva vrata bila zapečaćena i kandila pogašena, a komisija utvrđuje da nema ničega čime bi plamen veštački bio izazvan.

  Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.     

  Tagovi:
  blagodatni oganj, dolazak, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga