06:19 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 21
  Pratite nas

  Amurski tigar ubio je tri krave u Nadeždinskom rejonu Primorskog kraja na istoku Rusije, a ostaci životinja pronađeni su u šumi, saopštila je portparolka Daljnevostočne filijale Centra za proučavanje i čuvanje populacije amurskog tigra Albina Kabalik.

  Prema pretpostavkama ekologa, napad je izvršio odrasli mužjak.

  „Zasad je rano da se izvode zaključci o uzrocima napada životinje, jer tigar ne predstavlja opasnost za ljude. Sprovedene su mere za zastrašivanje ovog predatora“, izjavila je Kabalikova.

  Ukoliko tigar nastavi da napada životinje biće razmotreno pitanje o njegovom preseljenju na drugu teritoriju.

  Tigar
  © Sputnik / Vitaliй Anьkov

  „Napad na krupne domaće životinje nije tako česta pojava kako se čini. Dešava se četiri-pet takvih slučajeva godišnje. U konkretnoj situaciji treba da se shvati šta je tigra primoralo na napad. Takođe će čoveku kojem je naneta šteta biti nadoknađen gubitak“, izjavio je direktor filijale Sergej Aramiljev.

  Krajem prošle godine, kompanija „Sogaz“ preuzela je na sebe odgovornost da nadoknađuje štetu vlasnicima domaćih životinja na Dalekom istoku u slučaju napada amurskih tigrova i leoparda. Iznos nadoknade može da varira u zavisnosti od načina na koji je životinja stradala.

  Danas je u divljini ostalo oko 80 dalekoistočnih leoparda, od kojih 70 živi na teritoriji Primorske oblasti. Amurskih tigrova ostalo je više od 500 i njihov broj se u poslednjih deset godina povećao za 10 odsto.

  Tagovi:
  Daleki Istok, amurski tigrovi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga