21:13 02 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  Rusija će insistirati da vraćanje duga Rusiji uđe u program pomoći MMF-a za Kijev, naveo je šef Ministarstva finansija Anton Siluanov.

  „Za sada nema (dijaloga)… Bez obzira na to što smo mi kao kreditori sami predložili uslove restrukturizacije duga Ukrajine u iznosu od 3 milijarde dolara. Ukrajina na njih nije nikako reagovala. Od Ukrajine nismo dobili nikakve prihvatljive predloge“, rekao je Anton Siluanov u intervjuu televiziji „Rusija 24“.

  Prema rečima šefa Ministarstva finansija strane su vodile samo „tehničke pregovore“. On je nazvao glupošću informaciju da su na njima bili predloženi uslovi restrukturizacije gori od onih koji nude komercijalni kreditori. 

  Rusija je tužila Ukrajinu Višem sudu u Londonu u februaru ove godine. Moskva traži od Kijeva da vrati dug od 3 milijarde dolara i da plati kamatu u visini od 75 miliona dolara.

  Do kraja prošle godine Kijev je redovno servisirao dug, a onda je proglasio bankrot na hartije od vrednosti koje je od nje kupila Rusija.

  Kijev očekuje da će Moskva pristati na restrukturizaciju duga po uslovima kao kod komercijalnih kreditora. Međutim, Rusija je to odbila, insistirajući na tome da je taj dug suvereni, što znači da pitanje o njegovom restrukturiranju treba posebno da se rešava.

  Taj slučaj će biti bez presedana u međunarodnom pravu — pitanja duga između država nikada pre nisu dolazila do suda.

  Tagovi:
  dug, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga