23:19 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1470
  Pratite nas

  Rusija ima dovoljno finansijskih rezervi da formira budžet i pri veoma niskim cenama nafte, kao i da kompenzuje gubitke na račun prihoda od prodaje energenata, izjavio je vicepremijer Rusije Igor Šuvalov.

  „Podsećam, ranije je ta suma iznosila oko 500 milijardi dolara, međutim, iako je ta suma sada manja, još uvek postoji dovoljno rezerve kako bi se formirao budžet i pri veoma niskim cenama nafte“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, mnogi stručnjaci smatraju da će se cena nafte vratiti na staru vrednost, kao i da će pare od prodaje „crnog zlata“ ponovo početi da se vraćaju u ekonomiju.

  „Stručnjaci smatraju da je u slučaju da se cena vrati na vrednost od preko 50 dolara za barel potrebno odložiti ta sredstva od prodaje nafte u rezervne fondove i prema potrebi ih ulagati u infrastrukturne projekte — izgradnju puteva, morskih luka, kao i u sve ono što je važno za tako veliku zemlju kao što je Rusija“, istakao je on.

  Šuvalov je dodao da formiranje tih rezervnih fondova neće podrazumevati umanjenje životnog standarda građana već izbalansiranu ekonomsku politiku kako bi druge sfere industrije takođe mogle da se razvijaju, prvenstveno poljoprivreda i sektor usluga.

  On je takođe pozvao ruske kompanije da se pripreme za porast konkurencije u slučaju ukidanja sankcija.

  „Imamo plan u slučaju da Zapad ukine sankcije. Neophodno je da sve kompanije shvate da će sankcije pre ili kasnije biti ukinute i da će istog trenutka konkurencija da postane daleko opasnija“, rekao je on i dodao da je od 2014. godine do danas Rusija pokazala koliko je njena ekonomija spremna da se adaptira trenutnim uslovima.

  Tagovi:
  rezervni fondovi, finansije, industrija, nafta, sankcije, budžet, Igor Šuvalov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga