06:58 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 516
  Pratite nas

  Novi crnomorski gasovod iz Rusije u Grčku mogao bi da prođe ili kroz Bugarsku ili Tursku, dok se varijanta kroz Rumuniju ne uzima u obzir, međutim, poslednju reč mora da kaže Evropska komisija, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

  „Uzimajući u obzir potpisani memorandum o izgradnji gasovoda ’Posejdon‘, varijante dopremanja gasa mogu biti kako kroz Tursku, tako i kroz Bugarsku“, rekao je on.

  Novak je ocenio da će to u najvećoj meri zavisiti od toga kako će se razvijati infrastruktura, ali i od odluka koje će doneti zemlje koje će učestvovati u tom projektu.

  „Konkretnih rešenja još uvek nema, trenutno se radi na tehničkim pitanjima, kao i na pitanjima izgradnje podvodnog dela gasovoda“, rekao je ruski ministar.

  On je dodao da će svakako Evropska komisija, koja se bavi razvojem evropske gasne infrastrukture, biti ta koja će dati poslednju reč o tome kuda će taj gasovod proći, dok je Rusija spremna da poveća obim isporuke gasa u skladu sa već utvrđenom južnom maršrutom.

  Ruski „Gasprom“, italijanski „Edison“ i grčka DEPA potpisali su memorandum o izgradnji gasovoda kojim će se ruski gas isporučivati preko Crnog mora do Grčke i Italije preko neke treće zemlje.

  Tagovi:
  projekat Posejdon, Gasovod, Aleksandar Novak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga