11:39 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1281
  Pratite nas

  Premeštanje američkog nosača aviona „Hari Truman“ u Sredozemno more uoči samita NATO-a u Varšavi predstavlja demonstraciju sile, izjavio je direktor Odeljenja za evropsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Kelin.

  „Nema ničeg novog u premeštanju američkih brodova. Znamo da se nosači aviona premeštaju po Sredozemnom i drugim morima. Postoji sloboda plovidbe i pravo mirnog prolaska“, rekao je Kelin.

  On je dodao da „što se tiče situacije uopšte, ovde postoji određeno povećanje i rast napetosti u odnosima i sve to se dešava uoči samita NATO-a u Varšavi. To je demonstracija sile.“

  Što se tuče ulaska američkih brodova u Crno more, on će dovesti do odgovarajućih mera, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva.

  Prema njegovim rečima, „američki brodovi povremeno dolaze u Crno more“.

  „Naravno da to ne možemo da odobrimo, i da će to dovesti do planiranja odgovarajućih mera“, zaključio je Kelin.

  Ranije je list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na vojne izvore, javio da je prebacivanje nosača aviona „Hari Truman“ u Sredozemlje uprkos pravilima subordinacije usmereno na „obuzdavanje Rusije“.

  „Hari Truman“ uplovio je u Sredozemno more da bi nanosio udare na terorističku grupu DAEŠ. U junu bi trebalo da mu se pridruži nosač aviona „Dvajt Ajzenhauer“.  

  Govoreći o održavanju Saveta Rusija—NATO, Andrej Kelin je izjavio da Moskva razmatra to pitanje, ali da odluka još nije doneta.

  „Znamo da postoje pozivi od strane NATO-a za održavanje još jedne sednice pre samita u Varšavi. Mi razmatramo ovo pitanje, ali odluka zasad nije doneta. Videćemo kako će se stvari razvijati. Ali, ni u kom slučaju ne treba odustati od saradnje i dijaloga“, dodao je Kelin.

  Odgovarajući na pitanje o mogućem datumu susreta, Kelin je rekao da se o tom pitanju „raspravlja“.

  On je dodao da je ovaj mehanizam i stvoren „da bi jedni drugima objašnjavali postupke u vojnoj oblasti. Savet Rusija—NATO stvoren je i da bi radio na smanjenju napetosti, ukoliko do nje dođe“, objasnio je diplomata.

  Tagovi:
  nosač aviona Hari Truman, Sredozemno more, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga