23:21 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je evropske zemlje da obnove saradnju sa Rusijom. „Spremni smo da idemo u susret evropskim zemljama, ne ljutimo se, ali to ne može biti igra na jedan gol“, poručio je ruski predsednik na Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

  Putin je, na plenarnoj sednici na kojoj su učestvovali i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i italijanski premijer Mateo Renci, upozorio i da bi geopolitička napetost u svetu mogla da jača i da se čak veštački provocira.

  Govoreći o situaciji u ruskoj ekonomiji, predsednik je ocenio da je zemlja uspela da reši najakutnije probleme u toj oblasti. „Rusija je tokom ovih godina prevalila ogroman put, pokazala sposobnost da odgovara na izazove vremena a u nečemu i da ide ispred, čuvajući našu samobitnost i duhovne korene, što smatram izuzetno važnim. Sa sigurnošću gledamo napred i svoju budućnost i svoj uspeh vezujemo za otvorenost prema svetu i široku saradnju u interesu razvoja“, rekao je Putin.

  On je najavio i formiranje predsedničkog Saveta za strateški razvoj koji će se baviti ključnim projektima u cilju strukturnih promena, kako u ekonomiji tako i u socijalnoj sferi. Na čelu Saveta će biti on, dok će na čelu predsedništva tog tela biti premijer Dmitrij Medvedev.

  Putin je takođe rekao da se Rusija i ostale članice Evroazijske ekonomske unije zalažu za stvaranje novog velikog Evroazijskog partnerstva u kome će učestvovati Kina, Indija, Pakistan, Iran i druge države. Unija će biti otvorena i za evropske zemlje.

  Osvrnuo se i na pitanja antiruskih sankcija, širenje NATO-a, situaciju u Ukrajini i Siriji, kao i na borbu protiv dopinga.

  Govoreći o odnosima Rusija i Zapada, Putin je naglasio da logika razvoja međunarodnih odnosa ne može da se gradi na konfrontaciji.

  „Ne bih želeo da mislim da prelazimo na nekakav hladni rat. Uveren sam da niko to ne želi. Mi to ne želimo“, rekao je šef ruske države.

  Upozorio je da se Rusija suočila sa time da se ne mari za njen stav, pa i kad je reč o PRO i širenju NATO-a.

  „Zašto je potrebno stalno širiti infrastrukturu NATO-a i kretati se ka ruskim granicama? Zar je to od juče? Evo opet primaju Crnu Goru? Ko nju ugrožava? Dakle, reč je o tome da se apsolutno ne mari za naš stav. U svemu“, rekao je Putin.

  Kako je primetio, sama logika postojanja NATO-a podrazumeva postojanje spoljašnjeg neprijatelja. „Mi imamo potpuno drukčiju logiku, ona je usmerena na saradnju i traženje kompromisa“, naglasio je šef Kremlja.

  Na pitanje moderatora Farida Zakarije zašto je rekao za Donalda Trampa da je brilijantan, talentovan i izuzetno pametan, Putin ga je pozvao da „ne izvrće njegove reči“ i dodao da je rekao da je Tramp „upečatljiv“. „Ono na šta sigurno skrećem pažnju i pozdravljam — a što je Tramp izjavio, jeste da je on spreman na punu obnovu rusko-američkih odnosa. Šta je ovde loše? Svi mi to pozdravljamo“, objasnio je ruski predsednik.

  On je ponovio da je Rusija spremna da radi sa svakim predsednikom kog izabere američki narod, izrazivši nadu da će osećanje odgovornost podstaći sledećeg američkog predsednika da sarađuje sa Rusijom.

  Komentarišući reči Rencija koji je, govoreći o neophodnosti obnove Evrope, rekao da „ako se ne promenimo gotovi smo“, Putin je izjavio da su te reči o Evropi „zastrašujuće“.

  „Zvuči strašno. Pošteno govoreći, ja ne mislim tako, Evropa je uvek Evropa. Fundamentalni temelji ekonomije Evrope daju nam razlog za pretpostavku da Evropa neće tako završiti, ma kakvi se unutrašnji procesi tamo razvijali“, zaključio je Putin.

  Tagovi:
  Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, Nursultan Nazarbajev, Mateo Renci, Vladimir Putin, Sankt Peterburg
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga