17:01 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  Doktori u Republici Jakutiji prošlog vikenda su izveli porođaj u zabačenoj tajgi, dok su spasioci i policajci čuvali porodilju i lekare od medveda, saopštili su u Ministarstvu zdravlja Republike Jakutije.

  Prema podacima resora, žena u 40 nedelji trudnoće odlučila je da pomogne mužu i rođacima u ribolovu. Ribari su krenuli na jezero u zabačenu tajgu.

  U subotu su kod žene počeli trudovi, suprug i sestra su krenuli da je prebace u bolnicu, ali se vozilo zaglibilo u blatu. Žena je ostala sa sestrom u šumi, dok je muž otrčao putem u nadi da će „uhvatiti“ signal na telefonu.

  „U 23.28 po lokalnom vremenu u subotu je u hitnu pomoć stigla informacija da se u tajgi nedaleko od grada Mirnog porađa žena. Kola hitne pomoći i vozilo Ministarstva za vanredne situacije su požurili u pomoć, međutim, blato na putu im nije dozvolilo da dođu do porodilje“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  Navedeno je da su doktori, spasioci i policajci morali peške da prevale veliku razdaljinu da bi došli do žene koja se porađa. Porođaj se zakomplikovao zbog krvarenja trudnice.

  Spasioci i policajci su pod oružjem čuvali ženu i doktore od mrkih medveda koji su šetali okolo.

  Doktori i spasioci su zbog blata morali na rukama da nose majku i bebu do puta. Tamo su ih predali drugoj doktorskoj ekipi, koja je ih odvezla do centralne bolnice u Mirnom. 

  „Devojčica je zdrava, teška 3,49 kilograma, a dugačka 52 centimetra. Zahvaljujući blagovremenoj akušerskoj intervenciji i kvalifikovanoj medicinskoj pomoći tokom evakuacije opasnosti po živote porodilje i novorođenčeta nema“, navela je glavna doktorka Tatjana Stručkova.

  Tagovi:
  porođaj, medved
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga