06:54 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1540
  Pratite nas

  Ruski lider Vladimir Putin pozvao je sve ruske ambasadore i stalne predstavnike RF u međunarodnim organizacijama da se iduće nedelje okupe u Moskvi. Takvi susreti ruskog predsednika sa diplomatama postali su već tradicija i održavaju se jednom u dve godine.

  Prema Putinovim rečima, direktan razgovor sa diplomatama je potreban kako bi „kompleksno (pr)ocenili situaciju u svetu“.

  Ove godine savetovanje sa ambasadorima i stalnim predstavnicima Rusije u međunarodnim organizacijama biće održano 30. juna u Ministarstvu spoljnih poslova, a razgovaraće se o svim aktuelnim međunarodnim pitanjima, daće se ocena geopolitičke situacije u svetu i odrediće se novi spoljnopolitički ciljevi Rusije.

  „Tradicionalno ćemo se dotaći svih aspekata spoljne politike“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  Ruski mediji predviđaju da će predsednik sa ambasadorima razgovarati o situaciji u Siriji i Ukrajini, kao i o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

  Poslednji susret Putina i diplomata dogodio se pre dve godine. Tada je glavna tema sastanka bila zaštita nacionalnih interesa Rusije. Detaljno je analizirana situacija u Ukrajini, a govorilo se i o pokušajima pritisaka na Rusiju.

  Putin je tada upozorio da „potencijal za konflikte u svetu raste“, da su se „stari konflikti ozbiljno pogoršali, a da se novi izazivaju“.

  Savetovanje u Moskvi će trajati nekoliko dana — ambasadori će se sastati sa predsednikom, a održaće i nekoliko okruglih stolova na različite teme i prodiskutovaće sa politikolozima.

  Ruski eksperti smatraju da bi ovakvi susreti trebalo i češće da se organizuju, kako bi diplomate „uvek znale i razumele koji su strateški prioriteti zemlje“.

   

  Tagovi:
  ambasadori, spoljna politika, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga