21:12 03 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov najavio je da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posetiti Moskvu, kao i da se datum njene posete trenutno utvrđuje.

  On je istakao da se trenutno radi na pravljenju preseka stanja u odnosima između Rusije i EU.

  „U Sankt Peterburgu na susretu ruskog predsednika sa predsednikom Evropske komisije bilo je reči o čitavom nizu pitanja koja se tiču odnosa Rusije i EU. Radi se na evaluaciji trenutnih odnosa, iako je Rusija na tom planu u određenom smislu prestigla partnere iz EU, međutim taj posao će biti nastavljen“, rekao je Čižov.

  Govoreći o mogućnostima liberalizacije viznog režima za građane Rusije, on je podsetio da je razgovor išao u dva pravca — o viznim olakšicama ali i o bezviznom režimu.

  „Oba pravca su, nažalost, kao i mnogi drugi procesi u pregovorima sa EU, trenutno zamrznuta, i to na inicijativu Unije“, dodao je Čižov.

  Odnosi sa Turskom

  Čižov je istakao da bi Ankara trebalo da se pozabavi pitanjem zatvaranja granice sa Sirijom kako bi se zaustavio protok naoružanja i boraca.

  „Bilo bi veoma dobro kada bi Turska obratila pažnju na protok boraca, oružja i kamiona sa municijom preko tursko-sirijske granice. Pre pitanja Indžirlika, bilo bi bolje da se zatvori ta granica“, istakao je on.

  On se dotakao i pitanja ukidanja ograničenja prodaje turističkih aranžmana za Tursku i dodao da Moskva nema nameru da stimuliše ruske turiste da putuju u tu zemlju.

  „Ukidanje administrativnih ograničenja ne znači da će Rusija stimulisati svoje građane da putuju u Tursku. Uspostavljanje odnosa između Moskve i Ankare je proces koji treba da se rešava postepeno“, zaključio je on.

  Tagovi:
  odnosi, poseta, saradnja, Vladimir Čižov, Federika Mogerini, EU, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga