02:00 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 62
  Pratite nas

  Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije (OKR) Aleksandar Žukov je povodom učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama 2016. izjavio da je uveren da će u Rusiji nastupiti pozitivne promene i da će ruski sport postati „čistiji“.

  Žena prolazi pored olimpijskih krugova ispred zgrade u Sao Paolu.
  © REUTERS / Nacho Doce

  Izvršni odbor MOK-a doneo je odluku da ne suspenduje celokupnu rusku reprezentaciju sa OI 2016, ostavljajući pravo međunarodnim sportskim federacijama da odrede ko može da nastupa na Olimpijskim igrama, uz ispunjavanje brojnih kriterijuma. Ruski sportisti koji su ranije imali problema sa dopingom neće moći da se takmiče u Riju.

  „Da bi se ustanovila istina, Rusija i OKR su spremni da sarađuju sa svim međunarodnim organizacijama, komisijama VADA i MOK-a u svim pravcima. Želim da naglasim da se Olimpijski komitet Rusije nikada direktno nije bavio sprovođenjem antidoping politike u zemlji“, izjavio je Žukov.

  „Još jednom naglašavam da je Rusija u potpunosti posvećena borbi protiv dopinga sa stanovišta ’nulte tolerancije‘. To je osnovni princip OKR u ovom pitanju. U Rusiji se stalno pojačavaju kaznene mere za one koji koriste doping i one koji se bave ’rasturanjem‘ zabranjenih lekova. To radimo jer smo potpuno posvećeni zaštiti ’čistih‘ sportista“, istakao je Žukov.

  Tagovi:
  Olimpijada, doping, OKR, MOK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga