22:06 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 251
  Pratite nas

  Američki avion koji je vršio osmatrački let u okviru Dogovora o otvorenom nebu prinudno je sleteo u Habarovsku, izjavio je za agenciju RIA Novosti izvor u strukturama vlasti regiona.

  „Avion je leteo iz Ulan Udea u Jakutsk. Nakon poletanja nije se uvukao jedan od stajnih trapova. Doneta je odluka da se sleti na aerodrom u Habarovsku. Sletanje je bilo uspešno“, izjavio je sagovornik agencije.

  Neplanirano sletanje aviona sa neuvučenim stajnim trapom potvrđeno je na aerodromu u Habarovsku.

  „Strana letelica izvršila je prinudno sletanje u Habarovsku. Sve hitne službe stigle su na aerodrom. Sletanje je bilo uspešno i izvršeno je oko 15 časova po lokalnom vremenu“, saopštili su na aerodromu.

  U teritorijalnoj upravi Ruske avijacije za Dalekoistočni federalni okrug saopštili su da neće komentarisati situaciju sa nesrećama vojnih aviona.

  Ranije je v.d. načelnika nacionalnog Centra za smanjenje nuklearne opasnosti Sergej Zabelo izjavio da će od 25. do 30. jula misija SAD avionom vršiti osmatračke letove iznad teritorije Rusije.

  Dogovor o otvorenom nebu usvojilo je 27 država Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) 1992. godine u Helsinkiju. Dokument predviđa zajedničke osmatračke letove koji omogućavaju praćenje kretanja trupa na teritoriji država-članica.

  Trenutno su 34 države potpisale ugovor. Rusija je sporazum ratifikovala 26. maja 2001. godine.

   

  Tagovi:
  američki avion, prinudno sletanje, Habarovsk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga