11:56 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  151
  Pratite nas

  Ne bi trebalo mešati politiku i sport, izjavio je za Sputnjik Bakit Isakov, predsednik Paraolimpijskog komiteta Kirgistana. I paraolimpijci ove bivše sovjetske republike se slažu da bi takve odluke trebalo donositi makar pola godine pre Olimpijskih igara, a ne preko noći.

  Vitalij Mutko
  © Sputnik / Aleksej Filipov

  U nedelju su članovi Međunarodnog paraolimpijskog komiteta doneli jednoglasnu odluku kojom su čitavoj nacionalnoj ekipi Ruske Federacije zabranili učešće na Paraolimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru.

  Isakov je izjavio da tu odluku međunarodnih sportskih funkcionera nije prihvatio ravnodušno:

  „Da, protiv dopinga bi se trebalo bespoštedno boriti i u tom smislu mi podržavamo odluku MPK-a, ali takve odluke bi trebalo usvajati bar pola godine pre početka Igara. Ovako ispada sve prilično nepošteno. Vrši se pritisak na olimpijski pokret Rusije, sada su se i na paraolimpijce okomili“, izjavio je Isakov.

  Ta situacija u vezi sa upotrebom dopinga svedoči da se sport ipak meša sa politikom, kaže predsednik Paraolimpijskog komiteta Kirgistana i dodaje da ne bi trebalo primenjivati princip kolektivne odgovornosti, kada već mnoge optužbe nisu dokazane.

  „To je udar ispod pojasa. U sportu ne bi trebalo primenjivati angažovane odluke. Izražavam podršku ruskim paraolimpijcima koji su se spremali za Igre“, zaključio je Isakov.

   

  Tagovi:
  Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, praolimpijci, Kirgistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga