18:42 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 20
  Pratite nas

  Astronaut NASA Nikol Skot i direktor umetnosti medicinskog programa u Onkološkom centru Univerziteta u Teksasu Ijan Sion predstaviće umetnički projekat pravljenja svemirskog odela za pacijente sa kancerom u moskovskom Muzeju kosmonautike.

  Događaj koji su organizovali umetnički studio „Duga“ Evroazijske fondacije za kancer (EACF) i Muzej kosmonautike sastojaće se od oslikavanja delova replike astronautskog odela NASA i predstavljanja projekta ruskim ekspertima i medijima.

  Umetnički projekat „Svemirsko odelo“ pokrenuli su Skot i Sion da bi pokazali koristi umetnosti i nauke za odrasle i decu koji se bore sa kancerom. Pacijenti dobijaju zadatak da oslikavaju tkanine, koje se zatim spajaju u nosivu repliku svemirskog odela u fabrici proizvođača svemirskih odela „ILC Dover“.

  Iz projekta su već proizašla dva svemirska odela, nazvana „Nada“ i „Hrabrost“, a treće odelo je na putu.

  Prvo odelo, „Nada“, proizvedeno je od više od 600 delova koje su oslikali pacijenti, njihove porodice i osoblje bolnice, a simboliše nadu u oporavak.

  Odelo „Hrabrost“ napravili su pacijenti bolnice, od kojih su mnogi izolovani od svojih porodica tokom tretmana. Odelo simboliše hrabrost pacijenata koji su primorani da budu odvojeni od voljenih osoba, slično kao i astronauti koji idu na duga svemirska istraživanja u svemir.

  Odelo „Jedinstvo“ biće napravljeno od delića koje su napravili pacijenti iz celog sveta, uključujući i Rusiju, da bi predstavilo probleme sa kancerom, raširilo svest i dalo nadu pacijentima koji boluju od kancera širom planete. Cilj projekta odela „Jedinstvo“ je da pokaže pobedu nad ovom teškom bolešću kao što je svemirski let težak fizički i emocionalni test koji se može postići samo timskim radom.

  Ruski kosmonauti Jurij Gidzenko, Fjodor Jurčihin i Oleg Artjomjev i glavni inženjer američkog proizvođača svemirskih odela „ILC Dover“ Dejvid Graciozi takođe će učestvovati u događaju i podržati projekat.

  EACF je nova ruska fondacija koja istražuje načine za sprečavanje, otkrivanje i lečenje kancera.

  U istraživanju objavljenom u Velikoj Britaniji 2013. godine, navodi se da 92 odsto odraslih obolelih od kancera koji su koristili umetničku terapiju smatra da je ona korisna.

  Tagovi:
  svemirsko odelo, terapija, umetnost, kancer
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga