12:06 27 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4854
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je postavio pitanje kako se to na Krimu ne primećuje volja naroda, a na Kosovu može da se sprovodi.

  „Suprotno volji naroda ništa ne može da se radi, a neki naši partneri to kao da ne razumeju. Kada se sete Krima trude se da ne primećuju da je volja naroda na Krimu, gde 70 odsto čine etnički Rusi, a svi ostali govore na ruskom kao na maternjem, bila da se pripoji Rusiji. To se trude da naprosto da ne primećuju. Na jednom mestu, na Kosovu, može se sprovoditi volja naroda, a ovde ne može. Sve su to političke igre“, rekao je Putin u intervjuu koju je agenciji „Blumberg“ dao prošle nedelje, a koji je na sajtu Kremlja objavljen 5. septembra.

  Vladimir Putin
  © AFP 2019 / NATALIA KOLESNIKOVA

  Putin je podsetio i da je za referendum, a onda i za nezavisnost Krima glasao legitimni parlament Krima, izabran dve godine pre glasanja po ukrajinskom zakonu.

  Objašnjavajući drugu, međunarodnopravnu komponentu pitanja Krima, on je naveo da je prilikom rešavanja pitanja o Kosovu Međunarodni sud UN doneo odluku i da su „svi zapadni partneri aplaudirali toj odluci“.

  Kako je precizirao, ta odluka se sastoji u tome da prilikom određivanja pitanja nezavisnosti nije potrebna odluka centralnih vlasti neke zemlje.

  „Dakle, mi smo postupali potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i na osnovu demokratskih principa, a to pre svega nije ništa drugo do izražavanje volje ljudi“, zaključio je Putin.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Kosovo, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga