00:02 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Rusija je još davno upozoravala SAD da će invazija na Irak doprineti jačanju terorizma na celom Bliskom istoku, izjavio je bivši ministra inostranih poslova Ruske Federacije i šef Ruskog saveta za međunarodna pitanja Igor Ivanov.

  Sve to što se dogodilo nakon početka rata u Iraku – porast ekstremizma, pretvaranje celokupnih zemalja u jezgro terorizma, sve je to bilo predvidljivo, rekao je on.

  „Ja sam u više navrata skretao pažnju svom američkom kolegi Kolinu Pauelu o tom problemu. Nažalost, sve se to obistinilo i mi sada vidimo do čega je to dovelo“, rekao je Ivanov.

  On je takođe rekao da operaciju SAD u Iraku i Avganistanu ne treba porediti, iako posledice imaju istu težinu kada je reč o međunarodnoj bezbednosti.

  „Problem je što je operacija u Avganistanu počela kao odgovor na teroristički napad 11. septembra i sprovođena je uz odgovarajuću rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Korišćena je podrška međunarodne antiterorističke koalicije, dok je unutar samog Avganistana upregnuta i takozvana Severna alijansa, koja se takođe bori protiv talibana“, podsetio je Ivanov.

   

  Tagovi:
  upozorenje, terorizam, Igor Ivanov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga