13:46 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Sporazum Rusije i SAD o Siriji tiče se i borbe protiv Nusra fronta i DAEŠ-a, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

  „U dokumentima koje smo Džon Keri i ja odobrili, piše crno na belo da ćemo koordinirati svoje akcije i protiv Nusra fronta i protiv DAEŠ-a“, rekao je Lavrov.

  Prioritet sporazuma o Siriji, koji su postigle Rusija i SAD, jeste razdvajanje opozicije od terorista u Siriji, dodao je Lavrov u intervjuu za radio Sputnjik iz Kirgizije.

  „Glavni prioritet je ispunjavanje davne američke obaveze da razdvoji, fizički, na zemlji, onu opoziciju koja sa njom (SAD) sarađuje, od Nusra fronta“, istakao je Lavrov.

  On je izrazio nadu da „ovo odlaganje realizacije obaveza razdvajanja opozicije od terorista nije povezano sa činjenicom da neko u Vašingtonu želi da te teroriste zaštite od napada. Barem što se tiče Nusra fronta, takve sumnje su prilično ozbiljne“, rekao je on.

  Ankara ima fleksibilan stav o rešenju u Siriji

  Ankara shvata opasnost sa kojom se zemlja suočava zbog terorista koji operišu u Siriji i ima fleksibilan stav u vezi sa rešenjem u Siriji, a posebno kada je u pitanju sudbina predsednika republike Bašara el Asada, rekao je ruski ministar.

  „Sada imamo normalizovane odnose sa Turskom, na primer. Turska već shvata da je za nju teroristička pretnja činjenično stanje koje utiče na nacionalnu bezbednost“, istakao je Lavrov.

  „Turska i mnoge druge zemlje počinju da pokazuju fleksibilnost u pogledu odbijanja ultimatuma. Recimo, da sutra nema Asada, tek tada bismo počeli da govorimo o nečemu što se tiče budućnosti uređenja Sirije“, rekao je Lavrov.

  Tagovi:
  sporazum o Siriji, intervju, Sergej Lavrov, Kirgistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga