18:53 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2242
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da nije bilo jednostavno staviti na papir sve dogovore za rešenje situacije u Siriji, o čemu su tokom sastanka u Kini razgovarali predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama.

  Ministar je istakao da je svestan nesuglasica Stejt departmenta i Pentagona o rešenju situacije u Siriji.

  „Mi ne ulazimo u njihove međusobne odnose, već polazimo od jedne jednostavne stvari: ono što je učinjeno 9. septembra u Ženevi, o čemu smo se dogovorili američki državni sekretar Džona Keri i ja uz učešće predstavnika vojske i bezbednosnih službi, urađeno je u strogom skladu sa onim što su se dogovorili predsednici Vladimir Putin i Barak Obama tri dana pre toga u Kini, gde su se sreli i proveli nekoliko sati sa nama i ostalim pomoćnicima, usklađujući principe koji bi trebalo da čine osnovu sporazuma. Nama je u Ženevi ostalo samo da to sve stavimo na papir, iako to nije bilo lako. To nam je oduzelo više od 16 sati“, istakao je Lavrov u intervjuu na televiziji „Rusija 1“.

  On je naglasio da su sporazumi postignuti po direktnom nalogu dva predsednika.

  „Polazim od toga da svako ko ima bilo kakve veze sa vojnim pitanjima u SAD iz zvaničnih struktura, mora da izvršava naređenja vrhovnog komandanta“, dodao je ministar.

  Tokom noći 10. septembra Lavrov i Keri su se dogovorili o novom planu za rešavanje situacije u Siriji i formirali paket od pet dokumenata.  

  Tokom petnaestog sata razgovora Lavrov je novinarima doneo pice i votku kao izvinjenje za duge pregovore.

   

  Tagovi:
  sporazum o Siriji, pregovori, Sergej Lavrov, Džon Keri
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga